Je dvojnásobnou vítězkou ženské verze závodu Kolem Flander, podmanila si ženskou verzi slavného italského monumentu Strade Bianche a nad hlavu pozvedla kostku pro vítězku závodu Paříž-Roubaix. V životopise jí chybělo pouze pár velkých vítězství. A jedním z nich byl také celkový triumf na nejslavnějším etapovém závodě žen Giru d’Italia. To se ale po uplynulém týdnu mění.

Po dvojnásobném výjezdu na obávaný Blockhaus se zdálo, že se Elisa Longo Borghini neodpoutá od své konkurentky Lotte Kopecky ani na pár metrů asfaltu. Poslední den italského závodu se to ale rodačce z Ornavassa nakonec podařilo a do cíle v hlavním městě regionu Abruzzo dojela na čtvrtém místě s náskokem dvaceti sekund před belgickou obhájkyní titulu mistryně světa.

„Když jsme dnes startovaly, všichni říkali, že nemám proti Kopecky šanci. Můj tým byl ale namotivovaný k tomu růžový dres udržet. Všem svým kolegyním za to moc děkuju. Budu potřebovat nějaký čas, abych si uvědomila, co jsem dnes dokázala,“ začala se slzami v očích mluvit o svém triumfu Elisa Longo Borghini. 

Byl to ale trojčlenný únik, kterému může čerstvá vítězka za triumf v celkovém pořadí děkovat. Útok trojice Koch, Edwards a Le Court Pienaar sedmatřicet kilometrů před cílem totiž rozhodl o tom, že na cílové pásce nezůstanou ležet žádné bonusové sekundy k dobru. 

Lotte Kopecky se tak musela na posledních desítkách kilometrů spoléhat pouze na ryzí výkonnost. Ta byla ale ve finiši nakonec lehounce na straně Longo Borghini. „Chtěla jsem dnes zkrátka protnout cílovou pásku v růžovém dresu a ukázat, že jsem tou nejsilnější a že tým Lidl-Trek je ten nejsilnější,“ konstatovala s rázností v hlase dvaatřicetiletá Italka.

Zatímco v táboře amerického celku Lidl-Trek se oslavoval skvělý výsledek Elisy Longo Borghini, v autobuse sestavy SD Worx-Protime musela být cítit hořkosladká pachuť. „Bylo strašně těžké dnes etapu kontrolovat, protože spousta závodnic chtěla jít do úniku. Všechny moje kolegyně z týmu do toho daly maximum, Niamh Fisher-Black v závěru pracovala na sto procent, ale nevyšlo to,“ hodnotila poslední etapu Gira Lotte Kopecky, kterou může alespoň těšit s přehledem získaný červený dres pro nejlepší závodnici bodovací soutěže.

I přes trpkost těsné porážky v celkovém pořadí může Kopecky také hřát fakt, že se v rozmezí jediného roku dokázala prokousat na celkové druhé místo dvou závodů Grand Tour. Jmenovitě loňského ročníku Tour de France a letošní verze Gira d’Italia. Belgičanka se také zároveň chystá i na účast na Olympijských hrách v Paříži, které začínají už za dva týdny. „Musím se na to dívat z nadhledu. Přijela jsem sem v rámci přípravy na olympiádu a teď se cítím opravdu v dobré formě. Celkové podium mi dodává sebevědomí směrem k Paříži, ale když jste kousek od vítězství na Giru, zamrzí vás to,“ rozebírala svoji účast v rozhovoru po etapě Kopecky.

Na rozdíl od týmu SD Worx-Protime budou probíhat oslavy v belgické sestavě AG Insurance – Soudal, protože to byla právě závodnice tohoto týmu Kimberley Le Court Pienaar z Mauriciusu, která uzmula vítězství v poslední možný den závodu. Osmadvacetiletá cyklistka belgického týmu potvrdila že byla zaslouženě jedním z největších překvapení závodu a dokázala opanovat sprint o první místo v etapě tříčlenné skupiny závodnic.