Mezinárodní cyklistická unie (UCI) rozhodla o čtyřletém trestu, který začal platit už 25. července 2023. Třicetiletý López byl už tehdy provizorně odstaven závodní aktivity a trest mu uplyne 24. července 2027. "Připomínáme, že disciplinární řízení bylo zahájeno na základě vyšetřování, které vedla Mezinárodní testovací agentura (ITA) na základě důkazů získaných od španělské Guardia Civil a Španělské antidopingové organizace (CELAD) v rámci takzvané operace "Ilex" týkající se doktora Marcose Maynara. UCI tuto cennou spolupráci vítá.
V souladu s procesním řádem tribunálu bude navíc rozhodnutí zveřejněno na internetových stránkách UCI. Proti rozhodnutí je možné se do jednoho měsíce odvolat k Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS)," píše UCI v tiskové zprávě. 

To López hodlá udělat, trvá totiž na své nevině. López byl už v prosinci roku 2022 propuštěn týmem Astana Qazaqstan kvůli podezření z dopingu a se svým bývalým zaměstnavatelem se soudil. Až do července 2023 však mohl závodit, ačkoliv ve WorldTour a jiných evropských týmech o něj nebyl zájem, v kolumbijském kontinentálním celku Medellín-EPM startoval na závodech v Jižní Americe a Spojených státech amerických a vyhrál celkem 27 závodů (mezi profesionální vítězství se počítají pouze tři).

V červenci mu bylo zakázáno závodit a od té doby čekal na rozhodnutí UCI.