Miguel Ángel López se v dresu Astany dostal mezi profesionály, v roce 2015, rok po vítězství na Tour de l´Avenir, začal závodit a vítězit v dresu kazašského celku. A v roce 2018, po odchodu Vincenza Nibaliho a Fabia Arua, se stal hlavním lídrem na třítýdenní závody. Jeho pozici nikdo neohrožoval a Lópezovi se dařilo, proto poměrně překvapil rozhodnutím odejít a navíc do španělského Movistaru, se kterým už měl v roce 2019 na Vueltě konflikt. 

Spojení López - Movistar dlouho nevydrželo. Kolumbijec sice byl v modrém dresu poměrně úspěšný, vyhrál Okolo Andalusie, Mont Ventoux Dénivelé Challenge a horskou etapu na Vueltě, ale vše se pokazilo dva dny po tomto triumfu. Před poslední těžkou etapou Vuelty byl López průběžně třetí, ale v klasikářském profilu nedokázal reagovat na útoky soupeřů, skončil ve druhé skupině a ztrácel čas a umístění na pódiu. Vpředu se udržel týmový kolega Enric Mas, zatímco dozadu k Lópezovi propadl Egan Bernal. López situaci neustál, pohádal se se sportovními řediteli, slezl z kola a opustil závod. 

Vedení Movistaru se rozhodlo rychle. López se sice v oficiální tiskové zprávě týmu omluvil za své chování, ale jezdit za Movistar už nechtěl a dohodl se s týmem na rozvázání smouvy ke konci září. Od 1. října byl volným závodníkem a mohl okamžitě podepsat novou smlouvu. A nemusel se dlouho rozmýšlet, Alexander Vinokurov přišel s nabídkou na sezóny 2022 a 2023 a López ji rád přijal.

"Návrat do Astany je návratem domů. Pokud se chce profesionální cyklista posouvat vpřed, musí občas něco změnit a získat nové zkušenosti. Občas jsou to dobré zkušenosti, občas ne. Hlavní je, že se vracím do svého týmu, který mi toho tolik dal, a se kterým zažijeme spoustu skvělých věcí. Máme před sebou hodně práce," říká Miguel Ángel López. 

Vinokurov musí svůj tým před novou sezónou přebudovat, protože odcházejí důležití závodníci Jakob Fuglsang, Luis Léon Sánchez, bratři Izagirreové a především Aleksandr Vlasov. Noví lídři jsou potřeba a Vinokurov sáhl do archívu a vybral si své bývalé svěřence Lópeze a Vincenza Nibaliho. Ale přicházejí také nové posily, klasikář Gianni Moscon, vrchaři Joe Dombrowski, David de la Cruz a Sebastian Henao a domestik Leonardo Basso. López je však pro úspěch týmu nejdůležitější. 

"Miguel Ángel López v našem týmu vyrostl a získal zde své největší úspěchy, takže jsem rád, že se po krátké pauze vrací. V uplynulém roce získal spoustu zkušeností, které mu u nás možná chyběly. Myslím, že mu to v budoucnu pomůže. Dokázal, že je stále jedním z nejlepších závodníků světa, stále vítězí na nejvyšší úrovni a proto jsem rád, že svou kariéru spojí s týmem Astana Qazaqstan," dodává Vinokurov.