Naprostá rovina s jediným kategorizovaným stoupáním Col du VAM dlouhým pět set metrů s průměrným sklonem necelých čtyř a půl procenta a s množstvím kostek, cihel a zpomalovačů jízdy. To byl program druhé etapy Simac Ladies Tour. Po časovce v Gennepu se jednalo o první klasickou zkoušku dlouhou téměř sto padesát pět kilometrů, která začínala v Coevordenu a cíl měla v hlavním městě provincie Drenthe Assenu. 

Po Zoe Bäckstedt, která byla nejrychlejší v úterní časovce, se na nizozemském závodě radovala domácí sprinterka Lorena Wiebes. Pětadvacetiletá cyklistka oblékající dres sestavy SD Worx-Protime využila skvělé práce svých týmových kolegyň, jež samy stahovaly nebezpečný únik Ilse Pluimers, a přidala do svých „palmarès“ devadesátý první triumf v kariéře.

Ilse udělala dnešní etapu vzrušující, ale můj tým nakonec mezeru smazal. V provincii Drenthe se vždy cítím jako doma, už jsem tu čtyřikrát vyhrála Ronde van Drenthe a mám to tu prostě ráda. Bylo hezké znovu vidět místní dlažební kostky, i když to nebyl zase tak dlouhý úsek,“ svěřila se po dojezdu etapy vítězná Lorena Wiebes.

Dvaadvacetiletá Ilse Pluimers se pustila do nečekaného útoku čtyřicet osm kilometrů před cílem, čímž zadělala na pořádné vrásky v obličejích sportovních ředitelů sprinterských týmů. Právě sestava SD Worx-Protime byla ale hlavní silou, která Nizozemku přitáhla zpátky do hlavní skupiny na metě jeden a půl kilometru do cíle.

„Dnes jsem se cítila opravdu dobře, těsně po průjezdu kostkami mi z auta řekli, že můžu zaútočit, tak jsem šla do toho. Nikdo se ale ke mně nechtěl přidat, což nebylo úplně příjemné. V takových situacích musíte jen pokračovat dál. Pět kilometrů před koncem jsem si na malý moment pomyslela, že bych mohla vyhrát. Vždy je škoda, když vás peloton dojede kousek před cílem. Zítra tohoto úniku budu možná litovat, měl by to být větrný den, takže jsem celkem zvědavá,“ rozpovídala se smutná hrdinka druhého dne závodu Ilse Pluimers z týmu AG Insurance-Soudal.

Vyhráno ale Lorena Wiebes ještě neměla. Na posledním zpomalovači jízdy dvě stě metrů před cílem zkusila Nizozemku zaskočit Elisa Balsamo z týmu Lidl-Trek. O galusku se jí to ale nepovedlo a mezi diváky v cílovém prostoru tak mohla propuknout radost z triumfu domácí hvězdy. Třetí místo uzmula další Nizozemka Charlotte Kool.

„Byla to hektická etapa, ale buď nefoukalo dost silně anebo nebyla silnice dostatečně dlouho bez zatáček, aby se peloton roztrhl. Soustředily jsme se na to, abychom se udržely pospolu jako tým, a to se nám dařilo. Závěr byl opravdový chaos, což jsme čekaly. Bohužel se nám nepovedl rozjezd sprintu. Je to zklamání, protože jsem dnes měla dobrou rychlost v nohách, ale to je zkrátka spurt hromadné skupiny. Naštěstí je před námi ještě dost dní, kde budeme mít šanci se na pódiu posunout o pár stupínků výše,“ hodnotila středeční etapu sprinterka týmu dsm-firmenich PostNL Charlotte Kool.

Do závěrečného sprintu o vítězství se sice nezapojila, devatenácté místo a nulová časová ztráta z druhé etapy Simac Ladies Tour ale Zoe Bäckstedt stačí k udržení žlutého dresu pro vedoucí ženu celkového pořadí. Horší ale je, že z pětice závodnic týmu Canyon//SRAM, které se postavily na start úvodní etapy, zůstala dvacetiletá Britka v závodě sama. Cesta za udržením první příčky tak bude nesmírně těžká.

Dnes jsem se cítila dobře. Snažila jsem se dostat na správná zadní kola a jet na co nejpřednějších pozicích kvůli větru. Plán na další dny je stejný. Pak se uvidí, zda udržím žlutý dres,“ glosovala etapu osamělá cyklistka v dresu německé sestavy Zoe Bäckstedt. Britka zůstává také ve vedení bodovací soutěže, kde se na ni ale dotáhla vítězka druhé etapy Lorena Wiebes. Dvacetileté závodnici patří také bílý dres pro nejlepší mladou cyklistku závodu. K jediné změně došlo v soutěži o nejlepší vrchařku, kde se do vedení dostala díky vítězství na Col du VAM Nizozemka Jeanne Korevaar.