Sestava týmu Lotto Soudal patří k těm nejaktivnějším ve WorldTour. Belgický tým se specializuje na etapy a pravidelně vítězí v hromadných dojezdech i dlouhých únicích. Jenže vítězství v etapách nepřináší mnoho bodů. A ty teď jednomu z nejtradičnějších profesionálních týmů světa chybí. V současnosti jsou na 20. místě a na 18. Arkéu - Samsic ztrácí 762 bodů. A nezdá se, že by s nepříznivým vývojem situace dokázali něco udělat, protože zodpovědnost nechce přijmout nikdo.

John Lelangue, ředitel Lotto Soudal, v nedávném rozhovoru řekl, že tým nebude měnit svou strategii a nebude se snažit sbírat víc bodů. A jednoduše věří, že vše dobře dopadne. Philippe Gilbert po letošní sezóně končí a také řekl, že se o body na menších závodech pokoušet nebude, zajímají ho jen velká vítězství. Caleb Ewan si z toho také nedělá velkou hlavu: "Pokud budu mít dobrý rok já, ale také mladší jezdci, nemáme problém. Nesmíme být neúspěšní. Každý musí mít dobrou sezónu."

Ewan je největší hvězdou Lotta a nejspolehlivějším závodníkem. Loni vyhrál dvě etapy na Giro d'Italia a začal se připravovat na Tour de France. Jeho cílem bylo vyhrát aspoň jednu etapu na všech třech Grand Tours, včetně Vuelty. Jenže pád ve třetí etapě Tour de France vše změnil. Ewan se zranil a ve zbytku sezóny přidal už jen jedno vítězství na Benelux Tour. Letos už start na všech třítýdenních závodech neplánuje, vrací se k osvědčené kombinaci Gira a Tour.

"Abych byl upřímný, nemám teď ambici jet všechny Grand Tours. Líbí se mi kombinace Giro a Tour, ale chce to hodně plánování, abych byl ve všech třítýdenních závodech dobrý a vyhrál etapu. Uvidíme, začnu o tom přemýšlet, až když vyhraju na Giru a Tour. Ale nevím, jestli to bude zapadat do mých plánů pro mistrovství světa," říká Ewan v rozhovoru pro In de Leiderstrui. Zároveň dodává, že Giro nedokončí, aby byl v co nejlepší formě na Tour: "Tour je pro tým důležitá a já musím dělat to, co je dobré pro tým. Objet celé Giro sebere hodně sil a když pak jedete na Tour proti jezdcům, kteří se na ni plně soustředili, je to těžké. V tom musíme být realističtí." 

Mezi dlouholeté opory týmu patří Thomas De Gendt, specialista na dlouhé úniky. De Gendt svými proslulými úniky vyhrál už dvě etapy na Tour, jednu na Giru a Vueltě, pět etap Okolo Katalánska a tak dále. Loni však uspěl právě jen v Katalánsku a poté moc vidět nebyl. V plánu je start na Giro d'Italia, kde bude primárně pomáhat Calebu Ewanovi, ale nejspíš dostane i svou vlastní šanci: "Díval jsem se na trať a všiml jsem si, že letos se nejedou žádné velmi dlouhé etapy. Normálně je Giro závodem extrémně dlouhých etap, ale letos ne. Jedna má přes 200 kilometrů, ale ostatní jsou pod. Podle mého to znamená, že v horských etapách se bude mnohem více útočit. Nedokážu si vybrat jednu etapu pro únik, protože loni se uprchlíci dostali až do cíle hned jedenáctkrát. Je tedy poloviční šance, že vyhraje uprchlík."

"Mým cílem je zachovat si svůj závodní styl. Ale tímto způsobem závodí stále víc jezdců. Takže už to není jako dřív. Budu muset být o něco chytřejší a více si vybírat etapy, nejde to zkoušet každý den. Ale uvidíme jak to půjde, nejsem jediný závodník v týmu, který tak chce jezdit," naráží De Gendt na týmové kolegy Tima Wellense, Brenta Van Moera, Victora Campenaertse a další.

Právě Tim Wellens by se také rád vrátil do své nejlepší formy, protože v posledních dvou letech se spíš trápil. "Rád vzpomínám na rok 2018. Byla to moje nejlepší jarní sezóna. Vyhrál jsem na Mallorce a na Ruta del Sol a byl jsem na vrcholu formy na ardenských klasikách. Takže vím, že to dokážu a pokusím se to zopakovat." Wellens nikdy nepatřil ke špičkovým klasikářům, vítězil především v etapových závodech, dvakrát vyhrál Eneco Tour, dosáhl dvou etapových vítězství na Giru i Vueltě. Vyhrál Okolo Polska a další krátké etapáky.

Letos začne na Mallorca Challenge a postaví se na start Omloop Het Nieuwsblad. Ale žádnou další dlážděnou klasiku v plánu nemá. Nepojede ani Kolem Flander. "Musel jsem si vybrat. V moderní cyklistice je kladen důraz na specializaci. Proto pojedu jen Omloop, který mi zapadá do programu." Následně se vydá na Strade Bianche a Tirreno - Adriatico. "Radši bych jel Paříž - Nice na celkové pořadí, ale když jsem viděl, že letos se jede na Col de Turini, došlo mi, že to bude příliš těžké. To je důvod, proč pojedu Strade Bianche a Tirreno."

Velkým cílem je Amstel Gold Race, pojede také další zvlněné klasiky, například Brabantský šíp už v minulosti vyhrál. A po jarní sezóně by se rád dostal do nominace na Tour de France: "Už jsem vyhrál etapy na Giru a Vueltě, chtěl bych vyhrát taky etapu na Tour. Giro mi vyhovuje víc, je méně předvídatelné a víc mi sedí počasí, ale Tour je tak důležitá, že bude lepší, když pojedu na ni. Na svou poslední účast mám krásné vzpomínky, vyhráli jsme čtyři etapy a dva týdny jsem jezdil v dresu nejlepšího vrchaře."

Ambice pro světový šampionát nemá, uvědomuje si své možnosti. "Chtěl bych do Austrálie jet, ale musím být realista. V belgickém týmu máme jednoho jezdce, který je jasně nejlepší, Wouta van Aerta. Takže když pojedu na šampionát, bude to v jeho službách."