Luca Wackermann je 28 letý italský cyklista, který svou profesionální kariéru načal ve worldtourovském Lampre-Merida, kde vydržel tři roky. Od té doby se pohybuje v prokontinentálních týmech. Letošní rok ho zastihl ve velmi slušné kondici, když především na Sibiu Cycling Tour si vedl skvěle v těžkém a dlouhém dojezdu k Balea Lac, což mu zajistilo konečné 6. místo.

Celkový vítěz Luca Wackermann

Když jsme o Tour du Limousin psali preview, vyjádřili jsme pochybnosti o nominaci jednoho z mála World Tour týmů, které stanuly na startu: UAE - Team Emirates. To když na závod, jehož etapy se vzájemně hodně podobaly svým klasikářským charakterem a náročnými závěry, vzali dva špičkové sprintery. Na rozdíl od nás mnohem lépe věděli, co dělají. Gaviria vyhrál druhou a Philipsen třetí etapu!

Gaviria vítězí ve 2. etapě. Za ním Joel Suter z ProConti Bingoal - Wallonie Bruxelles

Wackermann se dostal do čela po první etapě, ale ve druhé se udržel za zadním kolem Gavirii Švýcar Suter (Bingoal) a díky lepšímu součtu umístění se dostal do čela průběžné klasifikace. Jenže hned v další chytil víc jak dvouminutový zásek a bylo po nadějích. Wackermann byl zase zpátky včele, ale na paty mu v průběžném pořadí nejvíc šlapal Jake Stewart z development týmu Groupama-FDJ, který dospurtoval druhý za Philipsenem.

Druhé místo v poslední etapě a posun na celkovou třetí příčku: Rui Costa

Před startem etapového závodu jsme favorizovali zkušeného Portugalce v dresu UAE Rui Costu. V první etapě dokončil ve skupině za Wackermannem na 11. místě se ztrátou 7 vteřin. V druhé dojel opět v hlavní skupině, před níž ale dokončilo s několikavteřinovým náskokem sedm lidí a kvůli tomu se odstup Costy na vedoucího závodníka zvýšil na 16 sekund. Ve třetí etapě dojel Costa ve stejném čase jako týmový kolega Philipsen na 8. místě a na tu samou příčku se posunul i v celkovém pořadí. Odstup od Wackermanna byl stále 16 sekund.

Třetí místo pro bývalého mistra světa a čerstvého portugalského šampiona v silničním závodě Rui Costu

V poslední etapě to Costa zkusil a podařilo se mu ve dvojici a na druhém místě v etapě získat pětivteřinový náskok na početnou skupinu pronásledovatelů. Na vítězství v závodě to bohužel pro něj nestačilo, ale na poskočení na třetí stupínek ano. Pouhé čtyři vteřiny za Wackermannem. Dvě vteřiny za vítězem a dvě před Costou dokončil zmíněný Jake Stewart, který hned poté podepsal do World Tour stáje Groupama-FDJ počínaje rokem 2021.