Alexej Lucenko (Astana Qazaqstan) se stává specialistou na závody s gravelovými úseky. Na podzim vyhrál první profesionální gravel závod Serenissima v Itálii a dnes oslavil triumf na prvním ročníku španělského závodu s velkým potenciálem. Pořadatelé závodu Clásica Jaén Paraiso Interior se inspirovali klasikou Strade Bianche a vzali závodníky na prašné cesty mezi olivovými sady mezi historickými městy Baeza a Úbeda. 

Průběh závodu kontroloval především tým Lotto Soudal pracující pro Tima Wellense, jednoho z favoritů. Peloton se v prudkých výjezdech na prašných cestách hodně dělil a v závěru si to proti sobě rozdali jednotlivci. Jednoznačně nejsilnější byl Lucenko, který bez velké snahy ujel všem soupeřům už 45 kilometrů před cílem a i když byl dostižen Connorem Swiftem (Arkéa - Samsic) a Lennardem Kämnou (BORA - hansgrohe) 33 kilometrů před cílem, na dalším gravelovém úseku jim opět ujel a už ho nikdo neviděl.

Do cíle dojel s téměř minutovým náskokem a připsal si první vítězství v prvním závodě své letošní sezóny. Za ním se sjeli Swift, Kamna, Wellens a Loic Vliegen (Intermarché - Wanty Gobert) a rozdali si to o zbylá dvě místa na stupních vítězů. V náročném finiši měl nejvíce sil Wellens, který porazils vého krajana Vliegena. Kamna skončil čtvrtý a Swift pátý.

Michal Schlegel (Caja Rural - Seguros RGA) dokončil na solidním 25. místě se ztrátou 6:38.