Druhá etapa Okolo Slovenska z Nitry do Hlohovce měřila 192 km a nastoupalo se při ní 2120 výškových metrů. 

Jak už to v takových etapách chodí, po startu se bojovalo o účast v denním úniku. Nakonec se to podařilo třem lidem: Dimitri Peyskensovi (Bingoal WB), Jente Klaverovi (VolkerWessels) a co určitě potěšilo slovenského i českého fanouška, také Matúši Štočekovi z ATT Investments.

Dostiženi byli kolem 12. kilometru před cílem, takže si stihli rozdělit body na všech třech sprinterských a pěti vrchařských prémiích. Matúš se soustředil především na ty vrchařské, protože tam šance na zisk dresu je vyšší než v bodovací soutěži, kde se uděluje hodně bodů i v cíli. A soustředil se tak dobře, že vyhrál všechny a po etapě tedy oblékl puntíkatý dres.

E02_08.jpg

Když už byl peloton na dohled, odpoutal se Matúš od svých kolegů v úniku a zkusil ještě zabojovat, když už ne o etapu, tak o nejbojovnějšího závodníka etapy. Vydrželo mu to do mety 9 km před cílem.

Pak už se začaly týmy formovat k vyvrcholení, jímž bylo necelý kilometr dlouhé, ale poměrně prudké stoupání. První byl nahoře dánský cyklista Anders Foldager, takže Jayco AlUla si po včerejšku připsalo double. A jelikož zítra to bude s největší pravděpodobností o sprinterech, ambicí australského týmu - jak se vyjádřil dnešní vítěz - je hattrick. 

Foldager ve svých 22 letech tak dosáhl na první skutečně profesionální vítězství. Letos na sebe upozornil především 5. místem ve švýcarské Velké ceně Aargau (1.1).

Skvěle si v závěru dnešní etapy vedl novopečený slovenský šampion Lukáš Kubiš z Elkov-Kasper, když kromě Dána našel už jen jediného přemožitele, Jenno Berckmoese z Lotto Dstny. Odsunul tak na 4. místo asi největšího favorita takové koncovky Juliana Alaphilippa  (Soudal-Quick Step).

Osmým místem také zaujal coby nejlepší český závodník Šimon Vaníček (ATT Investments), což je v konkurenci, která se na Slovensku sešla, hodně slušný výsledek.

Vítěz etapy vystřídal ve žlutém svého kolegu Walscheida a patří mu i zelený v bodovací soutěži. Bílý pro nejlepšího mladíka udržel Gil Gelders (Soudal-Quick Step). Soutěž týmů vede pochopitelně Jayco AlUla, ATT Investments se posunul na 9. místo, Elkov-Kasper je 11.

449187882_1018416060283812_4143178581860786879_n.jpg

Nejlepším českým závodníkem je na 34. místě s odstupem +2:09 Michal Schlegel (Caja Rural-Seguros RGA), druhým je Dominik Neuman (ATT Investments) +2:16 a třetím Jakub Ťoupalík (Elkov-Kasper) +2:29 min.

Nejlepším slovenským jezdcem je i nadále Martin Svrček (Soudal-Quick Step) s náskokem 5 vteřin na Lukáše Kubiše (+2:00) , třetí je Matthias Schwarzbacher (ATT Investments) +2:16 min.

"Quick Step jel v závěru na Alaphilippa, což všichni očekávali. Pět set metrů před cílem atakoval Mexičan, já jsem si ho vyhákoval, asi na dvoustovce jsem ho předjel, a když jsem se ohlédl, byla za mnou menší díra. Jenže nohy jsem měl úplně kamenné, takže mě před cílem dva předjeli. Dojezd byl masakr, sám jsem zvědavý na čísla," popsal závěr Lukáš Kubiš. "Chtěl jsem vyhrát, kluci tam pro mě nechali život. Na čele šli jak blázni, takže jsem rád za pódium. Třetí místo je především jejich práce, kterou pro mě dělají po celou sezónu."

449130196_1017328227059262_3440507460406092683_n.jpg

"Na únik jsme byli určení tři, já, Dan Turek a Matthias Schwarzbacher. Dan se do úniku dostal, ale nakonec se to balík ještě rozhodl sjet. Když se to tedy sjelo, opakovaně jsem nastupoval, až to napotřetí vyšlo. Připojili se ke mně ještě dva kluci. Soustředil jsem se na vrchařské prémie, protože po časovce byly značné časové rozdíly a bonifikační vteřiny z rychlostních prémií nic moc neřeší," popsal Matúš Štoček vznik denního úniku. "Prémie jsem neměl zadarmo, ten z Bingoal o ně měl zájem, až teprve na té poslední řekl, že si ji můžu vzít. V závěru jsem chtěl získat číslo nejbojovnějšího jezdce, tak jsem nastoupil, když byl balík asi na půl minutě. Snažil jsem si to užít a bavit se tím."