Lutych je klasikou, na které je nejdůležitější šetřit se silami. Mnoho nepříliš dlouhých kopců a celková délka 258 kilometrů se v závěru dokážou podepsat na konkurenceschopnosti závodníků. Startuje se v Lutychu, po 90 kilometrech se cyklisté dostanou do Bastogne, ale podstatnými místy je šest posledních stoupání. Nejdříve Col du Rosier, poté Col du Maquisard, slavné Côte de la Redoute (36 kilometrů před cílem), Côte de la Roche-aux-Faucons (19 km) a těsně před cílem Côte de Saint-Nicolas (6 km) a cílový dojezd na předměstí v Ans.

Těžký dojezd s rovným stoupáním a levotočivou zatáčkou, za kterou se pravidelně spurtuje z malé skupiny o vítězství, je důvodem, proč se v průběhu závodu většinou moc neútočí. Velcí favorité, jako je Alejandro Valverde, čekají až na samotný závěr. V Ans se dojíždí od 90. let a mezi fanoušky to moc oblíbené místo není. Smlouva pořadatelů s městem Ans brzy skončí, proto by se příště mohlo opět dojíždět v samotném centru Lutychu. A na to na rovině, což by mělo vrchaře vyprovokovat k větší aktivitě.

Velmi záleží také na směru větru. Když před cílem fouká protivítr, je těžké uprchnout. V takovém případě je lepší počkat do Ans a zde vše vsadit na poslední výjezd a sprint.

Favorité 

Vítězství obhajuje Alejandro Valverde. Španělský veterán vyhrál už čtyřikrát, když přidá další triumf, vyrovná se Eddymu Merckxovi. A to je už pořádná motivace. Valverde je přesně ten typ cyklisty, který se nerad vydává do delších úniků, radši důvěřuje svému stále velmi rychlému spurtu. Tuto taktiku očekáváme i v neděli, ostatní favorité, kteří nejsou tak rychlí, musí zaútočit a Valverdeho se zbavit. To vyšlo před dvěma lety. V deštivém ročníku ujela skupina silných závodníků a peloton už je nedojel. Vyhrál Wout Poels, porazil Michaela Albasiniho a Ruie Costu.

Velké sebevědomí má vítěz Valonského šípu Julian Alaphilippe. Ten útočit nemusí, protože je také rychlý a vyhrát může i ve sprintu. Ale proti Valverdemu by to bylo docela riskantní. Alaphilippe však má výhodu velmi silného týmu, kapitánem je Philippe Gilbert, jeden z nejzkušenějších cyklistů a bývalý vítěz. Také Pieter Serry a Bob Jungels jsou velmi platní. Alaphilippe je i díky nim opravdu velkým favoritem. Když nevyhraje Valverde, ani Alaphilippe, bude to malé překvapení.

Několik závodníků má skvělou formu, ale slabší sprint, proto musí útočit. Mezi ně patří i Roman Kreuziger. Český cyklista předvádí v Ardenách zatím nejvyrovnanější výkony ze všech. V součtu Amstel Gold Race a Valonského šípu je na čísle šest (2. a 4.), Valverde na sedmičce (5. a 2.). Kreuziger už kdysi dokázal dojet na čtvrtém místě, takže jediným cílem je pódium. To by byl opravdu výjimečný úspěch, na pódium monumentálních klasik se z českých jezdců dostal jen Zdeněk Štybar, dvakrát druhý na Roubaix.

Stejnou motivaci a způsob závodění má Jakob Fuglsang. Celá Astana je letos velmi silná, Michael Valgren už vyhrál dvě velké klasiky Omloop Het Nieuwsblad a Amstel Gold Race, ale je velmi unavený a Lutych je na něj asi příliš těžký závod. Fuglsang by na to měl být lépe.

Útočit dříve bude také Vincenzo Nibali. Ital nesmí čekat na konec závodu, ve sprintu s Valverdem a Alaphilippem nemá naději na vítězství. A zajímá ho jedině vítězství, druhý už jednou byl za Maximem Iglinským. Tenkrát mu delší útok téměř vyšel, dojel a předjel ho jen kazašský cyklista. A útočit určitě bude také Romain Bardet. Ten se letos více zaměřil na jednorázové závody a daří se mu. Dojel druhý na Strade Bianche a Tour du Finistere a jednu menší jednorázovku vyhrál. Kreuziger, Fuglsang, Bardet a Nibali tak mají stejné zájmy. Skupina složená z takových cyklistů by byla výjimečně silná.

Naopak méně selektivní závod si přeje Michael Matthews. Australský cyklista je sice svým základním zaměřením sprinterem, ale mezi rychlíky je nejlepším vrchařem. Loni dojel čtvrtý a letos je o něco lepší. Na Valonském šípu dojel pátý. Naváže na krajana Simona Gerranse a vyhraje? Bylo by to překvapení, ale ne moc velké. Mezi favority patří.

Svůj vliv na závod určitě budou mít jezdci Lotto Soudal, zejména Jelle Vanendert a Tim Wellens. A samozřejmě také Michal Kwiatkowski a Dylan Teuns. Mezi favority už neřadíme Ruie Costu, Toma Dumoulina, Alexise Vuillermoze, Rudyho Molarda, Bauke Mollemu, Iona Izagirreho a Rigoberta Urana. Ale jsou to vynikající závodníci, nebylo by dobré na ně zapomenout. Dva bývalí vítězové jsou úplně bez formy. Daniel Martin odpadl na Valonském šípu už v předposledním výjezdu Mur de Huy, což bylo překvapivé. Wout Poels se zase vrací po zranění a zatím není připraven jezdit o přední příčky.

Favorité Lutych - Bastogne - Lutych:
⭐⭐⭐⭐⭐ Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe
⭐⭐⭐⭐ -
⭐⭐⭐ Roman Kreuziger, Jakob Fuglsang, Michael Matthews
⭐⭐ Romain Bardet, Vincenzo Nibali
⭐ Tim Wellens, Dylan Teuns, Michal Kwiatkowski, Jelle Vanendert

Foto Sirotti