Filip Maciejuk se za své počínání opakovaně omluvil. „Chceme jít příkladem,“ řekl k tomuto případu koordinátor UCI Peter Van Den Abeele. „Jeho manévr nebyl absolutně domyšlený. Nikdy nesmíte ohrozit bezpečnost svých spolujezdců. Další opatření mohou určitě následovat," pokračoval Van Den Abeele. „Předstoupí před disciplinární komisi. Případné pozastavení a dodatečná pokuta nejsou vyloučeny. Jízda po chodníku či stezce je negativní trend a musíme se ho zbavit. Chceme jít příkladem a vyslat signál jezdcům, že jsme společně odpovědní za bezpečnost.“

Tim Wellens, který si při pádu zlomil klíční kost, si ale nemyslí, že Maciejuk musí být nutně extra trestán. "To z jeho strany samozřejmě nebyl chytrý krok. Ale myslím, že Maciejuk už byl na sociálních sítích dostatečně potrestán,“ řekl v rozhovoru pro Het Nieuwsblad. "Osobně ho neznám, ale předpokládám, že by mi dal svou klíční kost, aby nebyl příčinou této masivní havárie."

Wellens očekává, že bude moci znovu začít opatrně trénovat asi za dva týdny. „Dávám si čas na změnu závodního programu. Můj další závod bude pravděpodobně červnový Tour de Suisse."

Van Den Abeele také reagoval na taktiku, kterou Trek-Segafredo použil při Dwars door Vlaanderen a poté tým DSM při Tour of Flanders. Jezdci nizozemského týmu se na Kortekeeru srovnali na čele pelotonu, zablokovali cestu, nastolili hlemýždí tempo a náhle zrychlili směrem k vrcholu. To mělo za následek nebezpečné situace v zadní části pelotonu.

"Budeme analyzovat tuto taktiku podrobněji. Každý musí mít právo realizovat svou taktiku, ale tato strategie překračuje toto právo,“ řekl Van Den Abeele.