Magnus Cort strávil v Astaně dva roky, předtím jezdil čtyři roky za australskou Oricu. Z Astany letos odchází hned několik kvalitních závodníků, kromě Corta také Jan Hirt (CCC), Davide Villella (Movistar), Dario Cataldo (Movistar), Andrej Zejc (Mitchelton - Scott) a Davide Ballerini (Deceuninck - Quick-Step). Jedná se ale především o pomocníky a nikoliv lídry, ti by měli zůstat, Jakob Fuglsang, Miguel Angel Lopez, Ion Izagirre a Alexej Lucenko budou za Astanu jezdit i příští rok. A podařilo se získat talentovaného Alexandra Vlasova, ruského vrchaře a vítěze malého Gira. 

Ačkoliv byl Magnus Cort v Astaně hlavně loajálním členem týmu, umí pravidelně vítězit a patří k nejtalentovanjším cyklistům. Úspěšný je především po dlouhých únicích, je silný v kopcích, ale je také mimořádně rychlý. V Astaně vyhrál etapu na Tour de France, když byl nejlepší ve spurtu skupiny uprchlíků. Je takticky vyzrálý, což dokázal chytrým nástupem kilometr před cílem 4. etapy letošního ročníku Paříž - Nice, kterou vyhrál. 

Cort pravidelně vítězí na závodech WorldTour, získal také dva triumfy na Vueltě v roce 2016 a vyhrál etapu BinckBank Tour v roce 2018. Vzhledem k jeho závodnímu zaměření by měl být dobrým klasikářem, ale v jednorázových závodech se zatím moc neprosadil. Jeho nejlepší umístění na monumentech je osmé místo na Milán - Sanremo v roce 2018. Na kostkách zatím žádného úspěchu nedosáhl.  

Pro EF Education First bude platný v mnoha ohledech, jak zmiňuje Jonathan Vaughters, šéf týmu: "Magnus přináší všestrannost a vítězné myšlení. Je talentovaným závodníkem v rozdílných typech závodů. Jezdil vepředu v kopcích v posledním týdnu Tour de France, díky své rychlosti umí vyhrát ve spurtu malé skupiny, nebo po úniku a je velmi chytrý v takticky složitých situacích."

"Mám rád různé role", dodává sám Cort. "Můžu pomáhat lídrovi na celkové pořadí, pomáhat v rozjíždění spurtů, nebo můžu sám převzít roli lídra. Doufám, že budu mít příležitost vyhrát nějaké závody příští rok."

Sestava EF Education First má letos dobrou sezónu, zejména díky vítězství Alberta Bettiola na monumentu Kolem Flander, ale vítězství moc nesbírá, letos je jich zatím třináct, s tím by mohl Magnus Cort trochu pomoci. 

"O týmu jsem slyšel skvělé věci, zejména od Mattiho Breschela", vysvětluje své rozhodnutí Magnus Cort. "Lidé, kteří v týmu jsou, jsou pro mě nejdůležitějším kritériem př výběru nového působiště a je jasné, že do této skupiny zapadnu. Navíc má tým středisko v Gironě, kde hodně trénuji a angličtina je hlavním jazykem, což je pro mě důležité," dodává dánský cyklista, který střídavě žije v Andoře a Gironě.  

Magnus Cort je první důležitou posilou týmu EF Education First. Kromě něj přijde také Jonas Rutsch, Jedenadvacetiletý německý závodník. Zatím nikdo neoznámil odchod z EF Education First, pouze Matti Breschel ukončil kvůli zdravotním problémům profesionální kariéru.