V deštivém 62. ročníku Brabantského šípu se mezi největšími favority začalo závodit hodně brzo. Dlouhý únik dne byl slabý, měl jen tři členy (Okamika, Van Pucke, Robeet) a do vývoje závodu nijak významně nezasáhl. Už více než 60 kilometrů před cílem útočili favoirté Julian Alaphilippe a jeho týmový kolega Remco Evenepoel. Právě mladý Belgičan vyprovokoval hlavní a rozhodující únik závodu. 52 kilometry před cílem zaútočil a vytvořil skupinu 10 nejlepších závodníků. 

Alaphilippovo zaváhání

Převahu zde měl tým INEOS Grenadiers. Magnus Sheffield, Tom Pidcock a Ben Turner si nenechali únik odjet. Doplnili je Evenepoel, Victor Campenaerts, Tim Wellens (oba Lotto Soudal), Benoit Cosnefroy (AG2R Citroen), Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Robert Stannard (Alpecin - Fenix) a Warren Barguil (Arkéa Samsic). Naopak vpředu chyběl mistr světa Julian Alaphilippe. Favorizovaný Quick-Step měl v úniku zastoupení v osobě Remca Evenepoela, ale nebyl ani zdaleka v ideální pozici, vzhledem k přesile britského týmu. Navíc patřil k nejpomalejším členům skupiny ve spurtu.

Alaphilippe se však do vedoucí skupiny dostat už nesnažil. Ve velké skupině pronásledovatelů nejdříve pracoval Israel - Premier Tech a následně také Bahrain Victorious. Důvodem byl návrat Dylana Teunse do hlavního pole. Belgičana 39 kilometrů před cílem zastavil defekt předního pláště a propadl se zpět. Na čele zůstalo devět jezdců. Po Sheffieldově útoku v dlážděném stoupání Hertstraat se skupina rozpadla, Evenepoel se nedokázal udržet v úzkém betonovém odvodňovacím kanálku na straně silnice, musel na kostky a odpadl společně s Barguilem a Campenaertsem.

Před dalším hellingem Moskesstraat se trojice vrátila dopředu. Evenepoelovi se v tomto výjezdu dařilo lépe, ve skupině se udržel, naopak Pidcock sice začal výjezd z provní pozice, ale v závěru měl problémy se udržet ostatních. Skupina se udržela pohromadě a Evenepoel se pokusil o protiútok v klesání, ale nebyl úspěšný. Stejně jako Turner. V asfaltovém stoupání Holstheide 29 kilometrů před cílem opět zrychlil Evenepoel, jenže jeho nástupy nebyly dostatečně důrazné.

Alaphilippe na zemi

Campenaerts a Stannard odpadli, takže převaha INEOSu byla ještě větší, protože v sedmičlenné skupině se udrželi všichni tři závodníci britské sestavy. V nájezdu do psoledního 21 kilometrů dlouhého okruhu se vedoucí sedmička držela pohromadě. O něco málo později cílem projížděl peloton a rozhodčí a pořadatelé pouštěli dopředu doprovodné vozy. Jenže to nebylo vhodné místo, mechanické auto týmu Quick-Step Alpha Vinyl se zapletlo do pelotonu a shodilo několik závodníků, včetně Juliana Alaphilippa. Francouz se chvíli svíjel na zemi, ale sedl na nové kolo a pokračoval v závodě. 

V posledním výjezdu na Hertstraat opět zrychlil Sheffield a opět měli největší porblémy Barguil a Evenepoel. Sheffield se utrhl společně s Cosnefroyem a získali malý náskok. Zpět je po velkém vsazení vrátil Evenepoel. Mezitím se vzadu vytvořil nový únik s Mattem Trentinem (UAE Emirates), Michaelem Matthewsem (BikeExchange - Jayco), Xandrem Meurissem (Alpecin - Fenix) a Teunsem. Rozdíl mezi skupinami se držel kolem 40 sekund. 

Sheffieldův nenápadný únik 

V posledním výjezdu na Moskesstraat byl opět nejsilnější mladý Američan Sheffield. Tentokrát se s ním udržel Wellens, ale za chvíli byli dostiženi. Anmi ve výjezdu na Holstheide se nic zásadního nestalo. Až 3,7 kilometru před cílem se Sheffield protočil na čele skupiny, získal malý náskok, který nechtěli Wellens a Cosnefroy zalepit a umožnili mu vydat se do sólového úniku. Sheffield vůbec neváhal a jel na plný plyn. Soupeři za ním naopak váhali hodně a svým taktizováním uvolnili Sheffieldovi cestu k vítězství.

Američan dokončil s velkým náskokem 37 sekund. Skupina za ním taktizovala tak dlouho, že je nakonec dojeli Matthews, Teuns a Meurisse. Ve spurtu byl nejrychlejší Cosnefroy před Wellensem, ale Belgičan předvedl při svém zrychlení nebezpečný manévr, ohrozil Cosnefroye a Evenepoela a byl po zásluze relegován na deváté místo. Třetí tedy skončil Barguil, čtvrtý Turner, pátý Pidcock a šestý rozčilený Evenepoel.