Rozhodující únik úvodní etapy Okolo Slovinska, která začala na hranicích s Itálií ve městě Nova Gorica, vznikl už 59 kilometrů před cílem, v prvním dlouhém stoupání Zadlog. Původní únik byl dostižen už pod tímto 4,7 kilometru dlouhým výjezdem a tempo zde začal udávat Jan Tratnik (Bahrain Victorious). Slovinský ckylista roztrhal halvní pole, ale pro Tadeje Pogačara (UAE Emirates) se nejelo dostatečně rychle a proto zaútočil.

Na jeho nástup dokázali zareagovat jen Domen Novak (Bahrain Victorious), Rafal Majka (UAE Emirates) a překvapivě také Američan Sean Bennett z čínského kontinentálního týmu China Glory. Za jejich zády se k Tratnikovi dostal týmový kolega Matej Mohorič (Bahrain Victrious), ale odstup se ve stoupání zvětšoval. Na Bennetta se vpředu jelo příliš rychle. aještě před vrcholem odpadl.

Novak s dvojicí týmu UAE Emirates spolupracoval i na rovině, ačkoliv za ním jeli týmoví kolegové. Skupina čele se udržela pohromadě i v dalším výjezdu Strmec. Mohorič mezitím dojel Bennetta a společně pronásledovali vedoucí trio. Odstup se 28 kilometrů před cílem držel na 45 sekundách, ale Mohoričovi se nelíbilo, že Bennett nedokázal střídat a 23 kilometry před cílem mu nastoupil a pokračoval sám.

Jenže Pogačara, Majku a Novaka před nájezdem do posledního stoupání Razdrto nedojel a v kopci stíhačku vzdal. Mohoriče i Bennetta dostihla patnáctičlenná skupina, ve které se držel také Vojtěch Řepa (Kern Pharma). Ve stoupání tato početná skupina ztrácela už téměř dvě minuty a bylo jasné, že první trojici nedostihne. Řepa se dokonce zapiojil do pokusu o únik 10,5 kilometru před cílem společně s Nicolou Concim (Alpecin - Fenix), ale byl dostižen.

O vítězství v 1. etapě nakonec rozhodla početní převaha jezdců UAE Emirates nad osamoceným Novakem. 2,3 kilometru před cílem zaútočil Pogačar, ale toho si Novak ještě pohlídal. Druhý útok Majky 1500 metrů před cílovou páskou nedokázal pokrýt tak rychle, i když se o to snažil a Polák udržel malý náskok až do cíle. Pogačar s Novakem nespurtoval, místo toho slavil vítězství svého týmového kolegy a dojel třetí.

Řepova skupina dorazila do cíle se ztrátou 48 sekund, český cyklista byl 20. Se ztrátou 6:26 se do cíle dostal Daniel Turek (Felbermayr - Simplon Wels). Ve stejné skupině byl také Michal Schlegel (Caja Rural - Seguros RGA).

V celkovém pořadí vede Majka s náskokem 6 sekund před Novakem a 8 sekund před Pogačarem. Závodníci z druhé skupiny, včetně Řepy, ztrácejí 58 sekund.