Mnohem zajímavější byl rozjezd než závěr. Už jen start v centru hlavního města Kuala Lumpur s panoramaty KL Tower, sedmé nejvyšší budovy světa, nebo náměstí Nezávislosti, původně kriketového hřiště.  První vrchařskou prémii vyhrál sice Kypřan Miltiadis (malajský Terengganu team), bojovník první etapy, ale už za ním se porovnali Poole a Aparicio. 

Lídr celkového pořadí,jehož zdobí čtyři pódia z nedávné Vuelty, pak pobral všechny rychlostní prémie. Mario Aparicio (Burgos BH) druhou horskou a tím definitivně získal puntíkatý trikot. Další bonifikace pak sbírali i Pelaud (Tudor) a De Bod (EF Education). Závodníky ale také zastavil prudký příval deště a chvíli nejeli. Poole měl někde okolo 115. km virtuální náskok v čele celého závodu dvě minuty. 

Jenže 45 km před cílem se nechali dojet nejprve De Bod, pak Poole a nakonec i Pelaud. Až téměř k branám Melaky, místa zapsaného mezi kulturním dědictvím UNESCO, se jela selanka. V závěru se pokusil o nástup americký šampion v dresu s hvězdami a pruhy Quinn (EF Education), ale marně. 

Rozhodoval opět až spurt a v něm potvrdil kvality stejně jako včera De Kleijn. Za ním skončili vítězové předchozích etap Malucelli a Syrica (Astana). „V kopcích jsem se trochu trápil, ale zůstal se mnou Changizi a pak se dokonce pro mě vrátil i Ziljaard. Pomohli mi, odvedli skvělou práci. Když jsem uviděl ceduli 200 metrů před cílem, šel jsem do toho. Malucelli visel na mém zadním kole a snažil se mě přeskočit, ale nestalo se,“ chválil De Kleijn týmové parťáky. 

Oranžový bodovací trikot ale udržel ještě o jediný bodík Ital Matteo Malucelli (japonské JCL Ukyo). Bílý dres pro nejlepšího asijského jezdce obléká celkově 23. Japonec Išibaši (JCL Ukyo). Poole vede o 15 vteřin před Thomasem Pesentim (JCL Ukyo). Do konce zbývají tři víceméně rovinaté etapy. Zítra se jede z Batu Pahat do Kulai 123,4 km se třemi rychlostními prémiemi, Eurosport vysílá od 9.30.