Sedmá etapa Tour de Langkawi (2.Pro) z Miri do Bintulu měla letos nejvíc 199,3 km. Vedla podél západního pobřeží Andamanského moře, přes jeden kopec (stejnojmenný Bintulu …. metrů vysoký) do přístavu hluběji ve vnitrozemí. Zpočátku lehce poprchávalo, teplota se oproti minulým dnům ze 27 stupňů neměnila.

Už brzy odjela pětice, později doplněná na šestici, obě rychlostní prémie vyhrál domácí Muhammad Rosli (Sapura team), ale pro horskou si dojel už Španěl José Díaz (Burgos BH). Pak je peloton pohltil a čekalo se na závěr. Jen pro třetí prémii si dojel vítěz první etapy Gleb Syrica (Astana). 

Tradiční spurterské představení rozjel Michael Zijlaard jako obvykle pro svého týmového druha Arvida de Kleijna (oba Tudor), ale toho v pravý čas zprava předskočil Mallucelli. Skutečně… v závěru zařadil turbo. „Tým mi připravil dobrou pozici, poslední tři kilometry jsme hledali to ideální místo. Zůstával jsem pak za De Kleijnem a ve správnou chvíli předjel oba jezdce Tudora. Jsem velmi šťastný,“ potvrdil vítěz. 

„Udělali jsme maličkou chybičku v posledních metrech. Tak to zkrátka je, někdy vyhrajete, někdy prohrajete. Ale každý den tady vyjíždíme dobré pozice,“ nesmutnil Ziljaard. „Jsem zklamaný, ale doufám, že si to vynahradím zítra,“ dodal De Kleijn. V bodovací soutěži zůstává před posledním dnem jediný bodík rozdílu (66 vs. 65) mezi De Kleijnem a Malucellim. Oba tu vyhráli dvě etapy. Kdo dojede dřív zítra (mezi deseti), odveze si oranžový trikot domů.

Celkově vede Brit Max Poole (dsm/firmenich PostNL), který udržel 14 vteřin náskoku na Itala Thomase Pesentiho (JCL Ukyo). Těžko předvídat, co by se muselo na poslední okruhové etapě okolo Bintulu/Lasar Kenyalang (147,5 km) se třemi rychlostními prémiemi stát, aby ho ztratil. Podobně bílý dres nejlepšího asijského jezdce, který drží Japonec Išibaši (JCL Ukyo), jeden z šesti dnešních uprchlíků. Vrchařský puntíkatý dres už má od včera jistý Mario Aparicio (Burgos BH). Finále sledujte v neděli ráno v 9 na Eurosportu.