Kdekdo si pomyslel, že není možné postavit kvalitní trať úrovně republikové serie RoadMarathon někde v Hanáckých rovinách, ale opak je pravdou. Trať, na jejímž vzniku zanechali rukopis bývalí cyklisté, byla „natočena“ v Hostýnských vrších. Právě díky tomuto faktu, spojením přírody, kulis malebných vesniček a krajin na trati, má velmi těžká dlouhá trať „Mamuta“ stále své příznivce. Náročnost tratě dovršilo velmi teplé počasí. Oproti loňsku lehce pozměněná trať na dlouhé 212 km trati s převýšením 4500m obsahovala 5 horských prémií a jednu rychlostní. 

Vítězem na královské trati 212 km se stal Slovák Juraj Lajcha, který ve spurtu porazil loňského vítěze Petra Swaczynu. Třetí s minutovou ztrátou dojel David Kaško. V ženách dominovala Šárka Macháčková před Jaroslavou Křížkovou.

Na střední trati 136 km s převýšením 2385 m zařazené do RoadRace dojel na 1. místě Martin Helcel. V ženské kategorii zvítězila Nikola Bajgerová.

V sobotu ještě startovali silničáři na nejkratší trati 83 km a dvě MTB tratě. V neděli měli své závody mladé naděje cyklistiky do 15 let Mamut Kids.

Snad se vše vrátí v sezóně 2022 do normálu a budeme se na vyjížďkách, maratonech, závodech opět v poklidu setkávat.

„Mamut“ se pomalu začne chystat na další ročník, ať už to bude v jakékoli podobě Obrovský dík patří všem našim partnerům, účastníkům, kteří v nás mají důvěru i v těchto těžkých dobách a zůstávají i nadále s námi,“ doda na závěr Mirek Kolář, ředitel závodu.