„Dva mosty nám shodili, bojovali jsme s tratí. Ale akonec jsme v Prosenicích vyřešili průjezdy asfaltkou přes JZD,“ oddychl si ředitel závodu Mirek Kolář, když vyřešil exponované místo pět kiláků po startu (a před cílem). Povolenky řešil až v Praze… Pět kopců s královským 22% stoupáním a tudíž pět vrchařských prémií zůstává, stejně jako jedna rychlostní u památníčku Mirka Domese, člena původního pořadatelského týmu, který se zabil na motorce…

Na silnici se pojede 212 km (převýšení 4500 m) – tato trasa získává zvýhodnění 30 bodů do maratonského poháru, 136 km (2385 m) nebo 83 km (970 m). Bikery a graveláře čeká 55 (950 m převýšení) nebo 30 (550 m) km, navíc ještě v neděli můžete vypustit děti. Přihlášky jsou otevřené do příští středy na webu, zcela jistě vás vezmou i na místě, ale platit budete víc a cash. O památeční bidon ani oběd v cíli nepřijedete. I když… ti pomalejší mají limit až do 18 hodin, když se kalkuluje s průměrnou rychlostí 22 km/h. Startuje se v 8:30 (obě delší trasy), v 9:00 (83 km), a pak v 10:30 (horská kola a gravely). Loni objel nejdelší porci nejlíp Juraj Lajcha za 5:31:35.

„Čekáme přes čtyři stovky lidí, na každého se těšíme,“ říká zasloužilý říďa-veterán. Mamut tour nepřerušil ani v podivných covidových letech, jen poslední dva ročníky přesunul na červenec. I teď povolává do služby na 150 pomocníků na křižovatky, výjezdy v městech, nebo do zázemí. „Se sponzory je to horší, každý reguluje výdaje nebo ani nemá zboží a nepotřebuje reklamy. Jsme moc rádi, že nám generál (Kellys z nedalekých Hranic) zůstal věrný. Zrovna oni kola teď docela mají,“ dodává.

Kromě místních borců se jistě objeví i známé tváře. Však tu v minulosti vyhrál i Jiří Ježek a závodil i Josef Černý. A do Přerova za maminkou stále jezdí rodák Michal Klasa, explozívní spurter éry Závodu míru, už skoro sedmdesátník… Jeho jméno nese cena pro nejaktivnějšího jezdce. Že by vyrazil na kolo místní rezident Pavel Vrba, nedávno propuštěný trenér fotbalové Sparty, než se nadechne k novému angažmá do Baníku?

Vyhlašuje se i soutěž tří (až čtyř)členných týmů na nejdelší trati, pořadí vznikne prostým součtem časů tří nejlepších. Česká televize chystá do následujícího týdne patnáctiminutový zpravodajský sestřih. Ti, kdož tady získají tři vítězství, můžou se těšit na sošku mamuta, symbolu kraje.

V Předmostí na Čekyňském kopci se ve spraši před 140 lety našly mamutí kosti i zbytky obydlí pravěkého člověka Homo predmostensis z doby 25 000 let před naším letopočtem. Archeologická hodnota místa je přirovnávána k Dolním Věstonicím, těší se evropskému věhlasu. Vede tudy naučná stezka se zvonkohrou. Tu ovšem bikeři, kteří projdou přímo pod betonovým modelem mláděte mamuta, asi nestihnou… Silničkáři si jen vychutnají nečekané panorama na obzoru.

RoadCup 2022