Marcel Kittel na dobu neurčitou přerušuje kariéru profesionálního cyklisty. Jeden z nejúspěšnějších sprinterů posledních deseti let se dohodl na ukončení smlouvy s týmem Katusha Alpecin. Vítěz čtrnácti etap na Tour de France se od loňského přestupu do týmu Katusha Alpecin trápí a vyhrál pouze tři závody. Letos předčasně odstoupil z Paříž - Nice a ani nenastoupil na start Tour de Yorkshire. 

"Na mou žádost jsme se s týmem Katusha Alpecin dohodli na dřívějším ukončení smlouvy. Dlouho jsem se rozhodoval a kladl si otázky, kým chci být jako sportovec a člověk a co je pro mě opravdu důležité. Miluji cyklistiku a moje vášeň pro tento krásný sport nezmizela, ale také vím, co ode mě cyklistika vyžaduje a co potřebuji k tomu, abych byl úspěšný. Každý má své silné a slabé stránky," vysvětluje Kittel na webových stránkách týmu. 

"Během posledních dvou měsíců jsem se cítil vyčerpaný. Nyní nejsem schopný trénovat a závodit na nejvyšší úrovni. Proto jsem se rozhodl vzít si pauzu a mít čas přemýšlet o plánech a cílech do budoucna," dodal Kittel. 

Pro tým Katusha Alpecin je to velký zásah do plánů na letošní sezónu. Ruský celek se švýcarskou licencí patří k nejslabším ve WorldTour a Kittel byl jejich jedinou reálnou nadějí na úspěch na Tour de France. 

Marcel Kittel doposud posbíral 91 profesionální vítězství, vyhrál čtrnáct etap na Tour de France, čtyři na Giru a jednu na Vueltě. Pětkrát vyhrál sprinterskou klasiku Scheldeprijs a dvakrát celkové pořadí Dubai Tour. Po přestupu z Quick-Stepu do celku Katusha Alpecin se začal trápit, loni vyhrál dvě etapy na Tirrenu - Adriaticu a letos pouze Trofeo Palma na Mallorce.   

Foto Sirotti