Mark Cavendish tedy absolvuje svou dvacátou sezónu ve světě profesionální cyklistiky. A nemělo by jít jen o marketingovou záležitost. Sice po mnoha slavných letech přišlo období úpadku a vypadalo to po sezóně 2020 na neslavný konec. Jenže dostal šanci v týmu Patricka Lefevera, kde v minulosti již působil, a došlo k jeho znovuzrození.

Rozmnožil svou bohatou sbírku vítězství o další úspěchy včetně etap na Tour de France a Giro d´Italia, aby se po dvou letech pokusil v týmu Astany získat své 35. vítězství na Tour a osamostatnit se na čele této statistiky a odsunout ikonu historie světové cyklistiky Eddyho Merckxe na druhé místo.

Byl na dobré cestě. Dokonce vyhrál závěrečnou etapu na italském Giru a nadějně začal i na Tour. Po 6. a 5. místě dojel 2. v sedmé etapě. Jenže hned další den přišel nenápadný karambol v průběhu etapy, zlomená klíční kost a konec sezóny. Vypadalo to, že sen o rekordu na Tour se rozplynul.

Postupně začaly prosakovat zprávy, že by Mark mohl v kariéře ještě pokračovat, zvláště když Alexander Vinokourov, šéf týmu Astany, bezprostředně po nešťastném pádu neváhal Cavendishovi nabídnout pokračování.

To se nyní stalo oficiální skutečností. Takže touha o rekordním počtu vítězství na nejslavnějším závodě světa znovu vstala z popela. Ba co víc, příchodem Michaela Mørkøva získala jasnější obrysy.

"No, letos jsem oznámil svůj odchod do důchodu a těšil jsem se, že nebudu muset každý den vstávat a trénovat, nebudu tak dlouho mimo domov a místo toho budu trávit čas se svou rodinou. Miluji cyklistiku, miluji závodění, nicméně toto rozhodnutí mě potěšilo. Je zřejmé, že pád z Tour de France nebyl ukončením mé kariéry, ve který jsem doufal. Společně s Astanou Qazaqstan jsme letos neuvěřitelně vyrostli jako tým a cítili jsme se jako skutečná rodina. Takže teď věřím, že jsem připraven na další rok,“ uvedl na týmových stránkách Mark Cavendish.

Michael Mørkøv, jeden z nejlepších rozjížděčů sprinterů ve světovém pelotonu, tedy končí v týmu Soudal-Quick Step a přechází do kazašského týmu. Je stejně starý jako Cavendish a udržuje si stále skvělou výkonnost. S Markem se potkali v Quick Stepu v letech 2021 a 2022, kdy Cavendish rozšířil svou sbírku o dalších 14 vítězství včetně etapy na Giru a čtyř etap na Tour, kde dokonce získal zelený dres!

Dánský cyklista, který je trojnásobným šampionem své země a jenž dokázal sám vyhrát etapu na španělské Vueltě, má navíc i své vlastní ambice.

Jsem šťastný, že jsme se znovu sešli a že společně ulovíme nová vítězství,“ prohlásil Mørkøv. „Kromě pomoci pro Marka Cavendishe se příští rok konají také olympijské hry. Mám velké ambice znovu bojovat o zlato v závodě dvojic. Tým mě chce v tomto snu podpořit a já jsem mu za to velmi vděčný.“

Astana má aktuálně na další rok oficiálně podepsáno 19 lidí. Kromě Cavendishe zůstávají mj. Lutsenko, Bol, Velasco či Battistella a navíc kromě Mørkøva přicházejí další velmi zajímavé posily v podobě Davide Balleriniho (Soudal-Quick Step), Lorenza Fortunata (EOLO-Kometa), Maxe Kantera (Movistar), Ide Schellinga (BORA-hansgrohe) či Antona Charmiga (Uno-X).