V kategorii Ženy Elite se na start nepostavilo dostatečné množství dvojic pro termínovou kolizi s mezinárodním etapovým závodem UCI Tour de Feminin v Krásné Lípě, na kterém momentálně bojují hned tři české týmy. V juniorkách už ale byla situace jiná a u veslařského kanálu v Račicích se v této kategorii rozdávaly sady medailí i mistrovské dresy.

Nejúspěšnějšími závodnicemi, které si tradiční trikolóru odvezly domů, bylo už zmíněné duo Markéta Hájková (SKP Duha Lanškroun) a Veronika Jandová (TJ Favorit Brno). Pro Markétu je tento titul letos už druhým v pořadí, ovládla totiž časovku jednotlivkyň v Karlových Varech a v silničním závodě vybojovala stříbro. Naopak Veronika se radovala ze zisku prvního titulu mezi juniorkami. V této kategorii závodí teprve prvním rokem a z předchozích mistrovských závodů si odvezla dvakrát bronz.

S odstupem minuty a půl si pro druhé místo dojela dvojice Nicole Hartychová (Mitas Trek) a Klára Pavelková (Superior Riders), pro třetí pak Tereza Vaníčková s Klárou Vernerovou (obě Ivar CS – Author Team).

Pro některé juniorky byla časovka také poslední příležitostí k otestování formy před nadcházejícím Mistrovstvím Evropy v silniční cyklistice, které se koná už příští týden v Brně a ve Zlíně. Na soupisce širší nominace figuruje také vítězné duo.

„Pojaly jsme to jako dobrou přípravu na Evropu a jsme velmi rády, že jsme vyhrály. Pocitově se nám jelo dobře. Co se týče profilu trati, určitě by nám spíše seděla těžší časovka,“ shrnuly mladé naděje.

Toto přání se jim pravděpodobně také brzy splní. Trasa časovky i silničního závodu evropského šampionátu bude všechno, jen ne jednoduchá a přesto, že prozatím není známá konečná nominace českých reprezentantů, předpokládá se, že by ani jedna z této dvojice neměla mezi nominovanými chybět.