Na papíře nevypadala etap zas až tak obtížně. Sice těžší než včerejší, ale na 151 km 2200 výškových metrů hrůzu úplně nebudí. Jenže jak známo, náročnost trasy není dána prvořadě jejím profilem, ale tím, jak se jede. Dnes se navíc přidal silný boční vítr.

Po úvodních 30 rovinatých km se najelo do hodně zvlněného terénu, který gradoval na cílovém okruhu, jenž se jel třikrát a v jeho rámci vždy nejprve 2km stoupání se skoro 7% sklonem a poté kilometrový cílový výjezd. 

V průběhu etapy odjížděly malé skupinky, ale častěji jednotlivci. Mezi nimi např. i Michael Kukrle (Felt-Felbermayr), který tak získal 3 body na poslední vrchařské prémii. Zaujal také v dlouhém posléze sólovém představení vítěz včerejší etapy Anton Stensby (Coop-Repsol). Kluci z ATT Investments do úniků nechodili a soustředili se na kontrolu soupeřů. Jenže to vše byla jen mezihra. 

448495877_790326946520547_4789811076709960950_n.jpg

To podstatné se odehrálo v posledním okruhu. V delším kopci 6 km před cílem odjeli Aaron Dockx (Alpecin-Deceuninck DT) a Adrien Maire (TDT-Unibet) a takto najeli i do cílového stoupání. 

Ze skupiny pronásledovatelů tady zaútočil Márton Dina a jediný, kdo byl schopen s ním jet, byl jeden z top favoritů celého etapáku Ricardo Zoidl (Felt-Felbermayr). Schopen jet sice byl, ale ochoten střídat nikoli. Což byla jedna z příčin, proč oba muži v úniku vydrželi až na pásku.

Márton ve spurtu Zoidla předčil. Třetí místo v etapě, nějaké vteřinky z náskoku i cílové bonifikace ho posunuly na průběžné páté místo. Před zítřejší nejtěžší etapou má ale např. na Zoidla náskok jen čtyři vteřiny. Zda sehrají nějakou roli v konečném hodnocení, uvidíme tedy zítra.

IMG-20240615-WA0074 - kopie.jpg

"Dnes to byla od začátku opravdu těžká etapa. Žádný tým neměl zájem udávat tempo, pořád se nastupovalo. Navíc se jelo pořád nahoru dolů a na silném bočním větru. Kluci z týmu odvedli opravu výbornou práci, zvláště pak ve finále. Já udělal chybu, když jsem nereagoval na únik dvojice, která pak dojela až do cíle. Profil mi vyhovoval, jen jsem v té chvíli nenašel dost sebevědomí. Doufám, že budu mít dobré nohy i zítra v nejtěžším stoupání celého etapáku," zhodnotil dnešek Márton Dina.