Rozdíly v celkovém pořadí se ve 4. etapě čekaly, ale ne tak velké. Na závodníky čekalo pouze 119 kilometrů, ale spousta stoupání. O vítězi etapy mělo rozhodnout stoupání Bousher Al Amerat, které se jelo hned třikrát. Dvakrát z jedné strany a jednou ze druhé, kratší, ale strmější (3,6 km, 8,9 %) strany. A hodně se zde útočilo, nastupovalo a taktizovalo. 

Etapa začala únikem dvojice závodníků. Samuele Zoccarata (Bardiani - CSF Inox) a Julena Irizara (Euskaltel - Euskadi) dojel během pár kilometrů český mistr Michael Kukrle (Gazprom - RusVelo) a vznikla vedoucí trojice. Kukrleho únik byl dostižen už 82 kilometry před cílem a opět se začalo útočit. Peloton se začal dělit na větru a Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert) se bez problémů držel v první skupině 15 jezdců. Nechyběl ani lídr závodu Anthon Charmig (Uno-X). Ale vítr o etapě a celkovém pořadí nerozhodl, kopce měly větší vliv.

77 kilometrů před cílem odjel Mauro Schmid (Quick-Step Alpa Vinyl). Za ním se opakovaně nastupovalo a 60 kilometrů před cílem se vytvořila skupina pěti jezdců. Ke Schmidovi se přidali Antoine Duschesne (Groupama - FDJ), Soren Kragh Andersen (DSM), Marco Canola (Gazprom - RusVelo) a Jonas Iversby Hvideberg (Uno-X). Pouze Schmid byl ochotný pracovat, takže náskok moc nenarůstal a do skupiny si doskočil Zoccarato.

Schmid byl nejsilnější a 34 kilometry před cílem zaútočil a pokračoval sám. Peloton za ním se začal dělit na malé skupiny.  Na vrchol druhého výjezdu Bousher Al Amerat dojel Schmid sám s malým náskokem před skupinou nejlepších vrchařů, kde nechyběl ani Hirt. Ve skupině byli také Masnada, Marco Brenner (DSM), Hvideberg, Henri Vandenabeele (DSM), Elie Gesbert (Arkéa - Samsic), Kevin Vauquelin (Arkéa - Samsic), Rein Taaramae (Intermarché - Wanty Gobert), Davide Villella (Cofidis), Kevin Colleoni (BikeExchange - Jayco), Juan carlos Lopez (Astana Qazaqstan) a lídr závodu Charmig.

Schmid pokračoval sám až do posledního výjezdu na Bousher Al Amerat. Hirt se v kopci pokoušel útočit a zůstalo s ním jen pár jezdců. Schmida v sólovém úniku vystřídal Francouz Vauquelin, který byl první na vrcholu kopce a za ním skupina pěti jezdců s Hirtem, Masnadou, Charmigem, Schmidem a Kevinem Vermaerkem (DSM). Vauquelin byl v rychlém a technickém sjezdu dostižen a okamžitě po něm zaútočil Masnada.

Hirt si jeho nástupu všiml, ale technicky na Itala nestačil a ten si vypracoval malý náskok, který postupně navyšoval. A dařilo se mu to skvěle, protože stíhací skupina nespolupracovala. Zatímco Masnada udržoval stabilní tempo, skupina sedmi jezdců, která se za jeho zády sjela, si navzájem nastupovala, opakovaně zpomalovala a zrychlovala a tím pomáhala Masnadovi.

Charmig a Hirt se 4,5 kilometru před cílem pokusili ujet soupeřům a snížit odstup od vedoucího Itala, ale marně. Byli dostiženi a do cíle se skupina sedmi jezdců dostala se ztrátou 1:07. Hirt skončil sedmý. "Byl to super den," řekl vítěz etapy v rozhovoru po závodě. "Když vyhrajete, je to vždycky super den. Byl to těžký závod, zejména kvůli horkému počasí ve stoupání. Mauro Schmid byl celý den v čele závodu a snažil se vyhrát etapu. A ve finále jsem vyložil karty na stůl a vybral si správný okamžik. Je to moje první vítězství za Quick-Step."

"Být lídrem klasifikace je vždy dobré. Zejména s ohledem na zítřek, kdy je na programu královská etapa s náročným cílem do kopce. Budeme bojovat a bránit dres," dodal.

V celkovém pořadí klesl Hirt na třetí místo, na Masnadu ztrácí 58 sekund, na druhého Charmiga pouze 3 sekundy. Zcela rozhodnuto ještě není, v pondělí se jede etapa s cílem na Zelené hoře. 6 kilometrů dlouhé stoupání s 10% průměrem by mělo Hirtovi vyhovovat. Bude favoritem etapy, ale smazat minutovou ztrátu na Masnadu nebude snadné. 

Michael Kukrle dokončil na 32. místě se ztrátou 2:18 na vítěze.