Mathias Vacek je největším talentem české silniční cyklistiky. Na italské juniorské scéně pravidelně vítězil v prvním i druhém roce v této kategorii a v Itálii zůstane i v dalších letech, protože Gazprom - RusVelo v Itálii sídlí a s italskou cyklistikou je úzce spojen.   

Mathias se podle informací časopisu 53x11 měl v týmu Gazprom - RusVelo potkat s bratrem Karlem, který však nakonec nejspíš bude jezdit za tým Douglase Rydera, v současném NTT, po boku Romana Kreuzigera. 

"Jsem moc rád, že jsem získal smlouvu. Vždy jsem snil o tom, že se stanu profesionálním cyklistou. Nemůžu se dočkat startu příští sezóny. Z juniorů mezi profesionály je velký skok, ale když budu mít příležitost, chce se poprat o nějaké dobré výsledky. Ale samozřejmě chápu, že nejdřív budu pomáhat svým týmovým kolegům a sbírat zkušenosti. Jsem vděčný své rodině a týmu Gazprom - RusVelo, že můžu jezdit v jejich barvách," říká Mathias Vacek. 

Ruský celek Gazprom - RusVelo přijímá zahraniční závodníky až od letošního roku, dříve podporoval pouze ruské cyklisty. Od letoška v modrých barvách energetického gigantu jezdí také pět Italů, včetně zkušeného Marca Canoly a talentovaného Simone Velasca. 

Ještě loni za Gazprom jezdil Aleksandr Vlasov a dříve Ilnur Zakarin, který se vrací po zániku stáje CCC a bude lídrem. Je třeba dodat, že Gazprom dlouhodobě moc úspěchů nesbírá. Letos ruský tým nevyhrál žádný závod, loni dva a předloni také jen dva. 

Mathias Vacek časopisu 53x11 navíc potvrdil, že už od roku 2023 bude jezdit za WorldTour sestavu Trek - Segafredo. Mathiase i Karla zastupují vyhlášení italští agenti Alex a Johny Carrerovi a oba měli od příštího roku jezdit za NTT, Karel ve WorldTour a Mathias nejdříve v kontinentální development sestavě a poté dva roky také ve WorldTour. To však padlo po finančních problémech stáje NTT a za jihoafrický tým bude jezdit pouze Karel. 

Karel Vacek

Trek - Segafredo se v posledních letech soustředí na výběr talentovaných závodníků a osmnáctiletý Mathias je lákavou nadějí do budoucna. Od příštího roku bude v Treku jezdit loňský juniorský mistr světa v časovce Antonio Tiberi. Ten letos jezdil po boku Karla Vacka v italském Colpacku, ale smlouvu už měl od loňska. V Treku jezdí také Američan Quinn Simmons, juniorský mistr světa z roku 2019. Smlouvu získal i dvacetiletý Dán Mattias Skjelmose Jensen. 

Týmy WorldTour podepisují talentované juniory co nejdříve, aby jim neunikl nějaký mimořádný talent. Velmi mladí cyklisté v posledních letech vítězí od prvních let ve WorldTour. Tadej Pogačar a Egan Bernal vyhráli Tour de France, daří se Remcu Evenepoelovi a dalším. Celek Lucy Guercileny je sice oficiálně americký, ale s velkým italským zázemím a pro Mathiase Vacka bude přechod z italského juniorského týmu do ruského celku s italským vlivem a poté do amerického týmu také s italským vlivem snad velmi hladký a úspěšný. 

Kvalitní zahraniční angažmá v letošním složitém roce sehnali také Vojtěch Řepa přestupující do španělského profesionálního oddílu Kern Pharma a Pavel Bittner, který se dohodl s development celkem týmu Sunweb.