O stáži a angažmá Mathiase Vacka v Trek - Segafredo jsme psali už v květnu. Ale až nyní to tým oficiálně potvrdil. Vacka tak čeká už třetí tým v jediné sezóně, rok začal v dresu Gazprom - RusVelo, který byl kvůli ruské agresi na Ukrajině ukončen a poté přestoupil do CK Příbram Fany Gastro. V příbramském celku působil s bratrem Karlem už v mládežnických kategoriích a podařilo se mu získat český titul v časovce v kategorii U23. V reprezentačním dresu vyhrál českou klasiku Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš, prolog Závodu míru, získal třetí místo v konečném pořadí a stříbrnou medaili na evropském šampionátu U23.

"Gazprom byl pro mě příležitostí k růstu a příprava na velký přestup do WorldTour. Sezónu jsem začal skvěle, vyhrál jsem svůj první profesionální závod na UAE Tour, ale poté přišlo velmi těžké období, kdy tým přestal závodit. Snažil jsem se toto období absolvovat v co nejlepší formě, takže jsem dál tvrdě pracoval. S národním týmem jsem dostal několik příležitostí, ale rozhodně to nebylo snadné, opravdu jsem chtěl závodit víc, ale alespoň jsem z každého závodu vytěžil maximum. Vůle a síla vítězit mě nikdy neopustila," říká Vacek o uplynulém období.

"Podpora týmu Trek - Segafredo pro mě byla v těchto měsících klíčová. Udržoval jsem kontakt s Markelem Irizarem a chtěl bych také poděkovat mechanikům, kteří pro mě perfektně připravili kola Trek Emonda a Trek Speed Concept. Pozornost týmu mě motivovala. Moc se těším, že budu součástí týmu, a doufám, že přispěji nějakým skvělým výsledkem. Budu pomáhat ostatním klukům a učit se od nich."

Navzdory složité situaci a nedostatku závodních příležitostí si Vacek dokázal udržet vynikající formu a už letos bychom ho mohli vidět na více profesionálních závodech v dresu Trek - Segafredo. "Už se nemůžu dočkat, až si připnu číslo na dres Trek - Segafredo a ukážu, čeho jsem schopen," říká Vacek o svém přestupu. Také ho však čekají nejdůležitější reprezentační akce, etapový závod Tour de l'Avenir (18. až 28. srpna) a světový šampionát (19. a 23. září). 

Markel Irizar, skaut Treku - Segafredo, navázal s mladším z bratrů Vacků kontakt po zisku titulu mistra Evropy v časovce juniorů, v roce 2020. "Tehdy jsem si uvědomil, že se musím plně soustředit na cyklistiku a běžecké lyžování, můj druhý sport, ve kterém jsem závodil na vysoké úrovni, nechat jen jako zábavu."

"Za ty dva roky jsme měli možnost se dobře poznat," říká Irizar, bývalý profesionální závodník. "Poznal jsem ho jako sportovce i jako člověka. Je to přírodní úkaz a kompletní závodník. Je silný ve stoupáních a časovkách a zároveň má velmi rychlý spurt. Myslím, že má DNA vítěze. Mimo závody je to klidný člověk, ale od našeho prvního kontaktu z něj cítím silnou mentalitu. K závodům má agresivní přístup. Okamžitě cítíte jeho ctižádostivost, touhu vyniknout. Jsem opravdu zvědavý na jeho výkony v našem týmu."