Ještě 300 metrů před cílem byla dvojice Alpecinu zavřená v chumlu jezdců někde kolem desáté pozice. O sto metrů dál vyjel Van der Poel doleva, aby objel jezdce před sebou, jenže tam se mu trochu pletl sprinter Intermarché. Tělem ho posunul víc doleva a pak už mu nic nebránilo využít svých schopností a vyvézt Philipsena do výhodné pozice, kterou také sprinter Alpecinu využil.

Byl jsem zavřený, ale zázračně se mi podařilo najít mezeru. Měl jsem dobré nohy a zvládl jsem velmi dobrý sprint. Jasper vyhrál a já jsem tedy tolik neriskovali pro nic za nic," řekl bezprostředně po etapě MVDP. O Girmayovi se nezmiňoval, ale ani Girmay nijak vnějškově neprotestoval. Bylo proto překvapením, že byl Van de Poel následně potrestán, i když co se týče odsunu v pořadí a neměnnosti vítězství Philipsena, tak jde o trest spíše symbolický. 

A i s pokutou 500 švýcarských franků se určitě dokáže vyrovnat. Možná tedy šlo ze strany rozhodčích o zvdižený prst a jisté varování, že hodlají být hodně přísní. V tomto konkrétním případě to zatím připomíná rčení o vlkovi, který se nažral, ale koza zůstala celá.

Mathieu nebyl jediný, koho rozhodčí potrestali. Třetímu v cíli Philu Bauhausovi bylo odečteno 50 bodů v soutěži o zelený trikot a 30 sekund v celkové klasifikaci. Ani na jeho třetí místo v etapě to nemělo vliv.

Dojezd na autodromu sliboval bezproblémovou koncovku, ale realita byla úplně jiná. Na širokém asfaltu byla plůtky vytyčena trasa se spoustou zatáček, která neměla konstatní šířku. Často se ze širšho koridoru stával užší a naopak. Navíc poklidný průběh etapy vrcholil honbou odpočinutých vlků za kořistí v podobě etapového prvenství. Výsledkem bylo hodně pádů, takže čas vítěze byl sice připsán víc jak stovce závodníků, ale řadě z nich, kteří dorazili se zpožděním, jen proto, že se tak stalo v ochranné zóně.

Mezi třemi, kteří dojeli do cíle úplně poslední, byl i ten, kdo měl být jedním z největších soupeřů Philipsena, aktuální mistr Evropy Fabio Jakobsen. Naposledy se s Philipsenem utkali dvakrát v přímém souboji na Okolo Belgie a skóre bylo vyrovnané. Dokonce na počet vítězných etap byl Jakobsen lepší, ale v druhé etapě se Philipsen ke spurtu ne vlastní vinou vůbec nedostal. Tehdy ho zastoupil Van de Poel, ale s tím si Jakobsen poradil.

S Jakobsenem přejeli cílovou čáru ve shodném čase i Luis Léon Sánchez (Astana) a Jacopo Guarnieri (Lotto), kteří se také ocitli na zemi. Ani jednoho z nich dnes na startu neuvidíme.

Po třech etapách, kdy bylo spousta rozruchu kolem sprinterských koncovek, dnes sprintery určitě řešit nebudeme. Z Pau čeká cyklisty 163 km v Pyrenejích s celkovým převýšením 3650 metrů. Sprinteři budou jako obvykle v takových případech řešit jediné. Dobře si to spočítat, aby je náhodou neohrozil časový limit.

Uprostřed etapy Col de Soudet (15,2 km á 7 %), pak Col d´Ichére (4,2 km á 6,2 %) a nakonec Col de Marie Blanque (7,8 km á 8,4 %). To ale není ještě cíl, z vrcholu 12 km převážně ve sjezdu a pak po nakloněné rovině 7 km do cíle v Laruns. 

Do hledáčku pozornosti se tedy opět dostávají vrchaři a lídři na celkové pořadí. Ale nějaké zásadní zvraty jsou méně pravděpodobné. Jednak jsou všichni ještě plní sil, jednak do Paříže je ještě hodně daleko, jednak i tak náročná etapa je z hlediska profilového skóra nejlehčí z osmi horských a hlavně nekončí na kopci. Ovšem selanka to určitě nebude. 

Jedna z otázek, která se vtírá do hlavy, je, zda Jonas Vingegaard bude i nadále volit pasivní taktiku, nebo dnes Pogačara vyzkouší? Nějak se víc nabízí ta první varianta.

Startuje se ve 13:25 hodin.