Na 177 km 3116 výškových metrů. V podstatě stále nahoru dolů. Do 110. km víc jak deset náročných stoupání, z toho čtyři měly statut vrchařské prémie. Měřily od 2 do 4 km a měly průměrný sklon od 5 do 7 %. Od 130. km se přes další dva výjezdy najelo na cílový okruh, který bylo nutno absolvovat třikrát. V jeho průběhu čekaly na cyklisty dva kopce. Byly dlouhé necelý kilometr, ten první měl průměrný sklon 4,7 %, ten druhý ovšem 9,2 %. A především z jeho vrcholu to bylo do cíle už jen kilometr.

461045364_1032680908868680_6549454426564089568_n.jpg

Vypadalo to, že nejlépe rozdané karty má UAE Team Emirates. V první pětce průběžného pořadí dva silné muže Juana Ayusa a Marca Hirschiho a k nim kvalitní týmovou podporu v podobě Nilse Pollita, Felixe Großschartnera či Finn Fisher-Blacka. Naopak Mathieu van der Poel (Alpecin - Deceuninck) mohl použít už jen dva kolegy a ti navíc hrůzu nebudili.

Pak tu byl Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step), který se skvěle předvedl ve třetí, profilově nejtěžší etapě, aby ve čtvrté, jíž byla časovka, o dres lídra jen těsně (+0:03) přišel. A konečně pátým v řadě byl se ztrátou 10 sekund Antonio Tiberi, jehož tým Bahrain - Victorious nastoupil i do poslední etapy kompletní.

460942221_1032681188868652_1436859929990080820_n.jpg

I v této etapě se vytvořil denní únik, ale nestalo se tak zcela standardním způsobem. 20 km po startu se po několika stoupáních a první z vrchařských prémií, kterou vyhrál Johannes Staune-Mittet, jehož tým Visma | Lease a Bike nastoupil do etapy oslabený o Barta Lemenna a v jejím průběhu odstoupil i Christophe Laporte, odjela 17členná skupina, kde z favoritů chyběl jediný: Juan Ayuso.

Po druhé VP zhruba po 50 odjetých km se podařilo z této skupiny odjet a dostat do denního úniku třem lidem. Jednak tomu, kdo se o to od počátku etapy snažil, tedy především výbornému vrchaři Staune-Mittetovi, a pak také stejně mladým (22) vrchaři Archie Ryanovi (EF Education - EasyPost) a časovkáři Lorenzu Milesimu (Movistar). Za nimi se pak vše spojilo do početného pelotonu.

Nejnebezpečnější z pohledu celkové klasifikace byl norský závodník, který před etapou ztrácel na lídra +1:59 min., takže když uprchlíci najeli na hlavní skupinu přes tři minuty, dostal se do virtuálního vedení. O kontrolu a sjíždění úniku se starali jezdci především dvou týmů Lidl - Trek a Soudal Quick-Step. Prvně jmenovaný tým pracoval prvořadě pro Quinna Simmonse, před etapou průběžně 8. muže celkového pořadí, druhý pro Mauri Vansevenanta.

460852069_1032681398868631_7660383282564875889_n.jpg

Rozhodovalo se na cílovém okruhu. A tady začali být aktivní jezdci UAE Emirates. Výsledkem bylo, že do předposledního okruhu najela na čele už kompaktní a stále relativně početná skupina. Od té chvíle nástup střídal nástup. V této činnosti vynikal s podporou svých spolujezdců Marc Hirschi. Mathieu van der Poel si ale dokázal vše pokrývat. 

Pouze však do mety 8 km před cílem. To se díky opakovaným útokům Antonia Tiberiho vytvořila na čele čtyřčlenná skupinka, v níž byli kromě Tiberiho také Quinn Simmons, David Gaudu (Groupama - FDJ) a Jordan Jegat (TotalEnergies). Za nimi jela přibližně 30členná skupina a její početnost nahrávala  jezdcům v úniku.

Luis Angel GomezSprintCyclingAgency.jpg

Tiberimu, který jel vabank o celkové prvenství, nikdo ve skupině ani nešlápl. I tak ale rozdíl narostl až k půl minutě. Z Italova nasazení nakonec profitoval nejvíc Gaudu. Pod vrcholem posledního stoupání se od svých soupeřů odpoutal a dojel si nejen pro vítězství v etapě, ale i místo na stupních vítězů. Oba zbylí Tiberiho soupeři ho pak přespurtovali v souboji o druhé a třetí místo v etapě. 

To ale Tiberimu nejspíš vůbec nevadilo, protože mu náskok 29 vteřin na Van der Poela, který se v posledním výjezdu pokusil ještě zachránit, co se dalo, a poodjel s Madsem Pedersenem o pár vteřin dalším 16 lidem, bohatě stačilo na to, aby se stal celkovým vítězem. Nizozemci se jeho aktivita přesto vyplatila, poněvadž o jedinou sekundu uhájil celkové 2. místo před Gauduem.

Anouk Flesch.jpg

A kdože splakal nad výdělkem? Vansevenant přišel na poslední chvíli o místo na stupních vítězů a 5. a 6. místo Ayusa, resp. Hirschiho, jakož i vítězství v týmové soutěži, nebude to, co by tým UAE Emirates nějak zvlášť uspokojilo. 

Van der Poel ale přesto jeden dres domů veze: modrý v bodovací soutěži. Černý nejlepšího vrchaře zůstal Pepijnu Reinderinkovi (Soudal Quick-Step) a Tiberi k dresu lídra přidal i ten pro nejlepšího mladého jezdce.

sprintcyclingagency_0860301_1_2000px-1536x1024.jpg

V závěrečném okruhu jsem se cítil stále velmi dobře a očekával jsem spoustu útoků. V nejdelším stoupání jsem se rozhodl jít na limit a zkusit to až do cíle. Odjel jsem se třemi dalšími jezdci a mým cílem bylo získat co nejvíce sekund a pokusit se vyhrát celkovou klasifikaci," uvedl po závodě Antonio Tiberi.

Když mi v cíli řekli, že jsem to dokázal, byl jsem super šťastný! Toto je moje první vítězství v etapovém závodě a poprvé, co mám na sobě žlutý trikot. Jsem tak šťastný. Byl to fantastický týden se skvělými výsledky. Všichni v týmu podali dobrý výkon a všichni jsme táhli za jeden provaz. Lucembursko je krásné místo a týden jsem si opravdu užil. Vítězství posiluje mou morálku pro nadcházející závody, zejména pro světový šampionát a Il Lombardia."