Evropský šampión Matteo Trentin (Mitchelton - Scott) vyhrál už svou třetí etapu na Tour de France v životě a čtvrtou etapu pro svůj tým na letošní Tour. Trentin byl jednoznačně nejsilnější a také nejaktivnější v závěru další velmi horké etapy. 

Do úniku se dostala početná skupina 33 cyklistů, kteří dostali spoustu času od pelotonu. Skupina spolupracovala až do mety 37 kilometrů před cílem, kdy jako první zaútočil Bauke Mollema (Trek - Segafredo). Nastupovalo se i dál a skupina se rozdělila. Vepředu zůstali pozornější a silnější závodníci, po dalších útocích zbyli na čele Kasper Asgreen, Matteo Trentin, Greg Van Avermaet (CCC), Toms Skujinš (Trek - Segafredo), Gorka Izagirre (Astana), Daniel Oss (BORA - hansgrohe) a Pierre-Luc Périchon (Cofidis). 

Jenže ani tato skupina dlouho nevydržela, protože 14 kilometrů před cílem, ještě před poslední vrchařskou prémií Sentinelle se zvedl a odjel Matteo Trentin a zbytek skupiny nereagoval. Pouze Périchon zaútočil, ale ve stoupání na Trentina nestačil, nedojel ho a postupně ztrácel. Zbytek skupiny spolupracoval, ale také postupně ztráceli. 

Trentin si rychle vypracoval náskok 40 sekund na skupinu. 10 kilometrů před cílem zaútočil Asgreen, prohnal se kolem Périchona, ale k Trentinovi se ani nepřiblížil. Italský klasikář dojel s náskokem 37 sekund před Asgreenem a 41 sekundy před skupinou, kterou do cíle dovezl Greg Van Avermaet. Čtvrtý skončil Bauke Mollema, pátý Dylan Teuns (Bahrain Merida) a šestý Gorka Izagirre. 


Alaphilippe stále ve žlutém dresu 

Peloton dojel v poklidu se ztrátou přes dvacet minut a nic důležitého se v celkovém pořadí nezměnilo. Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) oblékl žlutý dres a před horskými etapami v Alpách vede průběžné pořadí. 

Peter Sagan (BORA - hansgrohe) pokračuje v zeleném dresu lídra bodovací soutěže, Tim Wellens (Lotto Soudal) je nejlepším vrchařem a Egan Bernal (Ineos) vedoucím závodníkem soutěže do 25 let. 

Změnilo se pořadí v týmové soutěži. Před Movistar se opět dostal celek Trek - Segafredo, který měl početnější zastoupení v úniku. Nejaktivnějším jezdcem etapy byl vyhlášen Matteo Trentin. 

Foto Sirotti