Šesté společné Mistrovství České a Slovenské republiky pro kategorii U23, kterému dopoledne předcházelo taktéž společné mistrovství masters a S.A.C., přivítala Česká Třebová. A organizátoři tentokrát obtížností nešetřili. Jelo se na okruhu necelých 23 km dlouhém a v každém ze sedmi průjezdů se nastoupalo přes 450 výškových metrů. O což se rozhodující měrou starala dvě stoupání. První a těžší z obou přišlo na řadu necelý kilometr po startu, bylo dlouhé kolem 4 km a vyjelo se v jeho rámci o dobrých 200 metrů výš. Druhé mělo jednu kaskádu, měřilo přes 3 km a výškový rozdíl činil přibližně 150 metrů. Obtížnost ještě zvýšilo velké vedro.

Čechů se postavilo na start 66, Slováků bylo pouhých 23. Opět se očekával především souboj dvou nejlepších českých kontinentálních týmů ATT Investments a Elkov-Kasper. Elkov měl v české verzi početní převahu, oproti třem jezdcům ATT postavilo sedmičku svých závodníků. Vedle Elkov-Kasper měly v českém pelotonu početnější zastoupení i týmy AC Sparta Praha (7), ACS Development a CK Pardubice (po 6),  TUFO-Pardus Prostějov, Forman Energetic a Pierre Baguette (po 4) atd.  ATT mělo na startu tři cyklisty jen proto, že k Matyáši Fialovi a Janu Bittnerovi, kteří jsou součástí soupisky od začátku sezóny, přibyl nejnověji z Ústeckého Centra Cyklistiky Alberto Carlo Monti. 

Od startu se závodilo. Velmi důležitý moment nastal ve třetím okruhu, kdy odjela dvojice Jan Bittner (ATT Investments) a obhájce loňské prvenství Daniel Mráz (Elkov-Kasper). Další důležitou akcí bylo, když v následujícím okruhu dokázala dvojice Matyáš Fiala (ATT Investments) a slovenský závodník Dominik Dunár (Dukla Bánská Bystrica) smazat necelou minutu na vedoucí dvojici a rozšířit čelo na čtyři lidi. 

Za této situace se v pelotonu nenacházela síla, která by byl schopna či ochotna situaci zvrátit. Schylovalo se tedy k vítězství Dunára ve slovenské verzi a souboji dvou proti jednomu v české. Závodníci ATT se pokoušeli Dana Mráze roznastupovat, ale do této snahy se jim míchal slovenský závodník. Takže když v posledním okruhu odjel Jan Bittner, na jeho dostižení se významně podílel i Dominik Dunár, ovšem práce českého závodníka nepřišla vniveč,  pomohl tím svému týmovému kolegovi Matyáši Fialovi, který ušetřené síly pak využil v souboji o titul s Danielem Mrázem.

Slovenským šampionem i tím, kdo jako první projel cílem, se tedy stal Dominik Dunár, který ale za nastalé situace české závodníky, kteří se soustředili na vlastní šampionát, zas tolik nezajímal.

"Závod byl opravdu těžký. Profilem a vedrem. Biťák mi v závěru hodně svým nástupem pomohl, takže titul je zásluhou týmu a já jsem nesmírně rád, že jsem byl schopen to dotáhnout do vítězného konce. Hodně to pro mě znamená. V posledních pár letech jsem toho prožil hodně a nebyl jsem daleko ani k tomu, abych s cyklistikou skončil. Ale podařilo se mi to otočit. Přestup do ATT mě hrozně nakopnul a chytil jsem zase jiskru," řekl nejen k závodu Matyáš Fiala, který svým vyjádřením měl na mysli nejen obtíže spojené se sportem, takže je skvělé, že v současné době píše právě takový příběh.

On totiž letos z 27 závodních dnů ať už doma nebo v zahraničí skončil před mistrovstvím 8x do desítky, a že má aktuálně velmi dobrou formu, ukázal před týdnem na obou závodech Visegrad 4, když v tom maďarském obsadil jako druhý nejlepší Čech 6. místo. Krom toho se před časem nechal slyšet, že právě dnešní závod považuje za jeden ze svých hlavních vrcholů letošní sezóny. Takže vylepšení loňského 3. místa na to nejvyšší je ukázkou přesně toho, co zmiňuje v závěru svého vyjádření.

"Když nás s Janem Bittnerem doskočila dvojice s Matyášem Fialou, bylo mi jasné, že to bude dnes boj. V předposledním kole to začala být přestřelka. Nakonec jsem dojel do cíle s Matyášem Fialou a v závěrečném sprintu už mi chybělo dost sil. Asi to dnes nešlo udělat jinak," svěřil se se svým úhlem pohledu druhý v cíli Daniel Mráz.

Skvělý závod po soustředění v Livignu zajel prvoročák Jan Bittner: "Závod byl těžký už od startu, snažil jsem se jezdit vepředu a chodit do úniků, což se nakonec povedlo, když jsem v prvním kopci třetího okruhu za to vzal na horizontu a odjel s Danielem Mrázem. V posledním kole jsem se domluvil s Matyášem, nastoupil jsem ze sjezdu z prvního kopce, dojeli mě 5 km před cílem za pomoci slovenského závodníka, ale Matyášovi to pomohlo ušetřit síly do spurtu. S výsledkem jsem moc spokojený a jsem rád, že vyhrál Matyáš."

O obtížnosti závodu svědčí i skutečnost, že v českém mistráku se cíle dočkalo jen 29 závodníků, přičemž nejlepším mimo dva naše nejlepší kontinentální týmy byl na 4. místě Jakub Elbadri (ACS Development), který přijel osamoceně s více jak 5 minutami ztráty. Další 2 minuty za ním dorazilo 9 závodníků, kde byli tři jezdci Elkov-Kasper (Rubeš, Lukeš, Obdržálek), dva z ACS Development (Mayer, Šilhavý), Kerl z AŠ MB, Monti z ATT Investments, Havrlant z Forman Energetic a také krajánek Kadlec z devo týmu dsm-firmenich PostNL.

ATT Investments si třemi českými jezdci obohatilo sbírku UCI bodů o dalších 71, k nimž ze slovenského šampionátu přidali Matthias Schwarzbacher (4.) a Richard Riška (9.) dalších 16. Což by týmu mělo v nejnovějším žebříčku, který UCI zveřejňuje začátkem týdne, pomoci zachovat postavení mezi třemi nejlepšími evropskými kontinentálními týmy.