Matyáš, kterému bude v lednu 20 let, je prostřední ze tří sourozenců Kopeckých, kteří žijí v Nizozemsku, všichni se věnují cyklistice na profesionální úrovni a reprezentují Českou republiku. Nejstarší Tomáš (22) pro příští sezónu přestoupil z nizozemského kontinentálního ABLOC do nově vzniklého taktéž nizozemského TDT-Unibet. 18ti letá Julia Kopecky se od příští sezóny stala součástí třiadvacítkové sestavy týmu AG Insurance-NXTG. 

Matyáš Kopecký (vpravo) v sestavě na Tour of Denmark (2.Pro)

Matyáš, juniorský šamipon České republiky z roku 2021, se do týmu Novo Nordisk dostal na začátku tohoto roku. I jako suverénně nejmladšímu členu mu vedení dalo příležitost pořádně si zazávodit. V rámci 39 závodních dnů měl možnost absolvovat i závody z vyšší úrovně UCI včetně nejvyšší v podobě Tour de Pologne. Druhou nejvyšší kategorii pro něj pak představovala Tour of Denmark. Objevil se na startu i několika jedničkových závodů, jakými byly etapáky Tour of Estonia, Adriatica Ionica a Sibiu Tour.

V průběhu sezóny se mu podařilo dvakrát stanou na pomyslných stupních vítězů a to ve třetí etapě Tour of Rhodes (3.) a v prologu Tour of Bulgaria (2.). K nim přidal ještě tři umístění do první desítky v etapách. Výsledkově nejlépe si vedl v Bulharsku, kde v poměrně silné konkurenci, kterou představovaly především polské týmy HRE Mazowsze a Voster ATS, rakouský Vorarlberg a italský Gallina Ecotek, dosáhl na celkové 13. místo jako 3. nejlepší mladík.

V závěru sezóny absolvoval dvě jednorázovky (1.1) ve Francii. Nejprve Paris-Chauny ...

Tým Novo Nordisk je registrovaný ve Spojených státech a mezi osmnáctkou závodníků najdeme cyklisty třinácti národností. Rozmanitý je i věkově. Průměrný věk se blíží ke 27 letům, nejstarším je Maďar Peter Kusztor (37), nejmladší právě Matyáš Kopecký. Jediným nováčkem pro příští sezónu je Uzbek Ulugbek Saidov, který se ale do týmu vrací pro ročním angažmá v kontinentálním Tashkent City

S výsledky letošní sezóny je vedení týmu spokojeno. Osm umístění do deseti, z toho pět na pódiu a hlavně vítězná GP Kranj Andrey Perona (viz titulní snímek), když tady na 2. místo odsunul Tomáše Bártu (ATT Investments). 34 letý Ital si tak splnil životní sen vítězstvím na svém první UCI závodě. Byl to také on, kdo se s Matyášem Kopeckým podělili o všechna umístění týmu v top ten v průběhu sezóny.

... a poté Tour de Vendée

"Po nepříliš povedené sezóně 2021 jsme letos začali tím, že jsme klukům řekli, aby se vrátili k základům. Jděte tam a závoďte s úsměvem na tváři a hlavně se bavte. Užijte si to, že jste tady, a využijte tento požitek ke zmírnění tlaku závodit na výsledky. A ono to zafungovalo. Co se týče výsledků, měli jsme nejvyrovnanější sezónu za dobu naší existence,“ řekl CEO & Co zakladatel týmu Phil Southerland.

"S našimi výkony v roce 2022 jsme velmi spokojeni," dodal generální manažer Vassili Davidenko, bývalý mnohaletý profesionál a účastník pěti Grand Tours. "V následující sezóně chceme navázat na naše výsledky z tohoto roku. Je velmi důležité, abychom v těchto výkonech pokračovali. Mezi pozitivní momenty patří i výkony nejmladších členů týmu Matyáše Kopeckého a Filippa Ridolfa (21), kteří začali svou profesionální kariéru velmi nadějně. Nejvíc mě ale potěšil týmový duch a tenhle princip by měl být hlavní devizou i v další sezóně."

Přičemž naráží i na to, že starší zkušení jezdci, jako jsou Andrea Peron, Charles Planet a David Lozano,  by měli být oporou letošním nováčků v profi pelotonu Matyáši Kopeckému a Filippu Ridolfovi, aby nejen zopakovali velmi dobrý vstup mezi profesionály, ale aby se posunuli o další krok dopředu.

V těchto dresech budeme jezdce Novo Nordisk vídat příští rok