Do 5. etapy nenastoupilo hned 18 závodníků, včetně Zdeňka Štybara (Quick-Step Alpha Vinyl). A to z různých zdravotních důvodů. Nikdo však oficiálně kvůli nákaze covid-19. Pelotonem se šíří nemoci a kvůli nim v průběhu etapy vzdali další čtyři závodníci.  

Brandon McNulty, rodák z Phoenixu v Arizoně, byl členem dlouhého úniku s dalšími devíti uprchlíky. Ve skupině byli Rubén Fernandez (Cofidis), Laurent Pichon (Arkéa Samsic), Valentin Madouas (Groupama - FDJ), Matteo Jorgenson (Movistar), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Owain Doull (EF Education-EasyPost), Franck Bonnamour (B&B Hotels - KTM), Anthony Turgis, (TotalEnergies) a Michael Morkov (Quick-Step Alpha Vinyl). 

A od pelotonu dostali spoustu času a prostoru. Tým Jumbo - Visma neměl důvod uprchlíky dotahovat, jejich cílem bylo udržet vedení v celkovém pořadí s výrazným náskokem. V prvních kopcích letošního ročníku Paříž - Nice se dlouho nedělo nic moc dramatického. Madouas si na vrchařských prémiích vysloužil puntíkatý dres. Joao Almeida (UAE Emirates) už 75 kilometrů před cílem odpadl z pelotonu a potvrdil tím nepříliš dobrou formu a na Jumbo - Visma nikdo neútočil a jezdci ve žlutých dresech měli situaci pod kontrolou. 

McNulty si svůj rozhodující útok nechal na stoupání Col de la Mûre (7,7 km, 8,1 %). 38 kilometrů před cílem nastoupil a nechal za sebou všechny soupeře. Ve stejnou chvíli si z pelotonu překvapivě vystoupil Wout van Aert (Jumbo - Visma). Lídr závodu se v tu chvíli vzdal žlutého trikotu. Následoval útok Guillauma Martina (Cofidis). Na Francouze nikdo z ostatních lídrů nereagoval, protože už měl příliš velkou ztrátu a nikoho z favoritů neohrožoval.

McNulty rychle získal více než minutový náskok před Jorgensonem, Bonnamourem a Vanhouckem. Američan bez problému zvládl i poslední nehodnocené stoupání a mířil k vítězství. V pelotonu mezitím zůstal Roglič zcela sám a to vyprovokovalo jeho soupeře k útokům. Nastupovali Dani Martinez (INEOS Grenadiers), Adam Yates (INEOS Grenadiers) a další jezdci. Ale na Rogliče to nestačilo. Bez větší snahy nenechal nikoho ujet a dojel si pro žlutý trikot.

McNulty zvítězil s náskokem téměř dvou minut před Bannamourem a Jorgensonem. Peloton ztratil 5:43. Roglič nyní vede s nákokem 39 sekund před Simonem Yatesem (BikeExchange - Jayco) a 41 sekund před Pierrem Latourem (TotalEnergies). 56 sekund odstupu má Martinez a 59 sekund Aleksandr Vlasov (BORA - hansgrohe).