Dojezd 11. etapy Tour de France v Poitiers byl opět extrémně vyhrocený. Vítěz dvou hromadných dojezdů, Belgičan Wout van Aert, zahájil svůj spurt velmi brzy a za ním, v závětří za Clementem Venturinim, nabral vysokou rychlost trojnásobný mistr světa Peter Sagan. Slovenský závodník ale neměl u pravé bariéry dost místa a tak si ho udělal poměrně agresivním zatlačením hlavou a ramenem do boku Van Aerta. 

A kontroverze byla na světě. Že bude Sagan relegován na konec skupiny bylo docela jasné hned po dojezdu. Po téměř fatálním pádu Fabia Jakobsena na Okolo Polska jsou rozhodčí přísní a Sagan se tlačil do míst, kde nebylo místo a kontakt ve spurtu je vždy nebezpečný. 

Kromě toho, že přišel o všechny body z dojezdu a jeho nejvážnější soupeř v boji o zelený dres Sam Bennett dojel druhý, mu rozhodčí odebrali také 13 bodů, které už získal. Rozdíl mezi Bennettem a Saganem je 68 bodů, což zásadně ovlivňuje vývoj této soutěže. Proto jsou na verdikt rozhodčích velmi rozdílné reakce mezi fanoušky silniční cyklistiky. 

Udělal Sagan opravdu tak vážný prohřešek, aby musel být relegován? Van Aert se téměř nehnul, ale možná ho Saganův manévr trochu zpomalil. Hned za páskou se Sagan Belgičanovi omlouval, ale ten to nevzal moc sportovně a na Sagana ukázal prostředníček.    

"Když mě Sagan strčil, ztratil jsem rychlost. Už tak je to dost nebezpečné. Spurtoval jsem rovně na pravé straně. Byla to moje strana, protože už jsem tam byl," říká k incidentu Wout van Aert. "Podle mě jsem jel úplně rovně a Sagan si jen chtěl udělat místo. Podle mě to není dovoleno. Byl jsem překvapený a v šoku, když jsem na sobě něco ucítil. Jeli jsme v maximálním nasazení a opravdu mě to vyděsilo." 

"Nebylo tam místo a když použijete loket, abyste si ho udělali, tak je to zcela proti pravidlům. Byl jsem naštvaný a neřekl jsem mu nic hezkého. Chtěl jsem mu říct, že se mi nelíbí, co udělal, ale reagoval jen dalšími sprostými slovy. Bylo těžké vést konverzaci," uzavřel celou věc Van Aert. 

 

Peter Sagan byl opět diplomatický: "Dnes jsem měl rychlost a zkusil jsem to na pravé straně. Jednoho závodníka jsem předjel snadno, ale pak to bylo úzké a musel jsem se posunout, aby nenarazil do bariéry a kvůli tomu jsem byl relegován. Stálo ě to dost bodů, ale nic nevzdávám."  

Je tedy trest zasoužený? Podle pravidel ano. Sagan je tvrdý závodník a jindy musíme obdivovat, s jakým odhodláním a šikovností se ve vysoké rychlosti probíjí kupředu, ale tentokrát jednoduše nebyl na ideální pozici a neměl před sebou místo. Van Aert ho nijak nezavíral, držel svůj směr a od Sagana by bylo bezpečnější zpomalit a před Van Aerta se necpat. 

Jenže tohle se snadno řekne a napíše. V závodě je to něco zcela jiného a Sagan nezaslouží žádnou velkou kritiku. Trest, který dostal, není nijak tvrdý, v cyklistice je běžný. Pro nás fanoušky je jen škoda, že vyrovnaný souboj o zelený dres je tímto incidentem ovlivněný. Ale rozhodnuto není. V těžších etapách se toho může hodně změnit.