I oni odpovídali na dvě stejné otázky, jako jejich zkušenější kolegové:

1.      Jaké cíle si před sebe kladeš pro sezonu 2024?

2.      Jaké jsou tvé cyklistické přednosti a rezervy?

312097735_634721594987384_3787513713572899561_n.jpg

Matyáš FIALA

Matyášovi bude v březnu 21 let. Stejně jako Šimon Vaníček i on přichází z ČEZ Cyklo Team Tábor a z bahna cyklokrosových tratí. Jako takový si v letošním podzimu připsal už pět pódiových umístění na českých C2, resp. evropském poháru v Ostravě. Jeho dosavadním největším úspěchem je vítězství na TOI TOI Cupu ve Slaném v loňském roce.

Co se týče silnice, letos odjezdil 23 závodních dnů převážně na domácích tratích a nejlepšího výsledku se dočkal při Mistrovství republiky U23, které dokončil ve spurtu 13členné první skupiny na 3. místě za Danielem Mrázem z Elkov-Kasper a Milanem Kadlecem z DT DSM.

1.      Sezona 2024 bude pro mě první s takhle kvalitním silničním závodním programem, a tak bych chtěl být hlavně nápomocný týmu na těchto závodech. Jelikož ale patřím ještě do kategorie U23, tak se chci maximálně připravit na Mistrovství republiky, kde bych rád získal medaili nebo i dres. Popřípadě se dostal na nějaké reprezentační akce. 

2.      Myslím, že mou hlavní předností jsou rychlé technické dojezdy a sprinty obecně, ale do příští sezony bych na tom chtěl určitě ještě více zapracovat. Rezervy si myslím že mám v nějaké celkové výkonnosti a vytrvalosti, na tom bude třeba určitě ještě hodně zapracovat. 

355493909_6284073655007293_7097720392341557322_n.jpg

Jan BITTNER

Bratrovi známějšího Pavla je 18 let. Přichází z juniorské kategorie Mapei Merida Kaňkovský. Letos opakovaně navlékal reprezentační dres, mj. na Závodu míru nebo na světovém šampionátu. 

V letošním Brilon Cupu, českém poháru juniorů, obsadil konečné 2. místo za týmovým kolegou Štěpánem Zahálkou, když vyhrál poslední závod ve Vysokém Mýtě. Na domácím mistrovství byl klasifikován na 3., resp. 5. místě v časovce a v hromadném závodě. K úspěchům patří i 2. místo v bodovací soutěži v etapovém závodě Poháru národů v Dubnici nad Váhom, jakož i 11. místo v posledním pohárovém závodě dospělého ŠKODA CUP, kde dokázal držet krok s aktuální širší českou mužskou špičkou. 

1.      Hlavně posunout svoji výkonnost a načerpat co nejvíce zkušeností. 

2.      Jsem dobrý tempař a dokážu i zasprintovat. Mojí rezervou jsou delší prudší kopce.

342620710_275982218090939_8298334143468965561_n.jpg

Matthias SCHWARZBACHER

Matthias je slovenské národnosti, dva dny před Vánoci mu bude 18 let. Věnuje se i cyklokrosu, kde v juniorské kategorii patřil mezi českou a slovenskou absolutní špičku, což mu vyneslo po oba roky domácí titul v této kategorii. 

Téměř celou silniční sezonu 2022 musel kvůli zranění vynechat, ale na jejím úplném konci se dokázal prosadit na stupně vítězů v dresu slovenského výběru na italském juniorském Giro delle Valli Aretines a s o to větší chutí vletět do té letošní.

Pro letošek totiž přestoupil do italského klubového CPS Professional Team, když předtím jezdil za Železiarne Podbrezová. Takže kromě řady reprezentačních akcí včetně mistrovství světa i Evropy toho Matthias dost odzávodil v Itálii, resp. Francii, včetně např. juniorského Paris-Roubaix, což je asi nejlepší cyklistická maturita, které se takovému mladíkovi může dostat. 

A vedl si skvěle. Chlubit se totiž může kromě pěti vyhraných jednorázových juniorských závodů v Itálii, resp. Francii také vítěznou etapou a celkovým prvenstvím na Mezinárodních dnech cyklistiky v Dubnici nad Váhom (2.Ncup) - viz titulní snímek - a 2. místem v krátké časovce a konečným 4. místem na Hungary Nation´s Cupu. Z Mistrovství Slovenské republiky si odnesl 2. místo, které vybojoval v koncovce z 20členné skupiny. K tomu všemu přidal v průběhu sezóny ještě dalších 17 umístění v top deset.

1.      Mým největším cílem pro rok 2024 je asi co nejlépe zvládnout přechod do mužské kategorie a naučit se co nejvíc nových věcí. 

2.      Mezi mé přednosti patří sjezd, časovka, klasikářský terén. Rezervou jsou delší kopce.

Riška Jan Brychta.jpg

Richard RIŠKA

Táta začátkem století jezdil několik let v PSK Whirpool a stal se mj. 5 krát mistrem Slovenska na silnici. Richard dovrší čtyři dny před koncem roku 18 let věku. V juniorské kategorii patřil stabilně do slovenské reprezentace. Z tohoto titulu získal zkušenosti nejen ze závodů z našeho širšího regionu včetně Závodu míru, ale také z významných juniorských podniků z kalendáře UCI v Itálii, Švýcarsku a Německu.

Co se týče samotných výsledků, k jeho nejlepším letošním patří 4. místo v prologu etapáku Trenčianským regiónom (Slovakia Cup), který vyhráli borci ATT Investments Márton Dina před Matúšem Štočkem, a Richard bral nakonec celkovou 5. příčku coby nejlepší mladý jezdec. Následně vyhrál pátý díl slovenského poháru mužů Cenu Krupiny, když v koncovce předčil z uniknuvší dvojice Marka Čaneckého. 

Mezi juniory neměl coby jezdec CK Epic Dohňany ve slovenském poháru v průběhu roku konkurenci, když z devíti závodů, které absolvoval, čtyři vyhrál, jednou skončil druhý a dvakrát třetí.  Z dílčích úspěchů stojí za zaznamenání 2. místo ve vrchařské soutěži na Mezinárodních dnech cyklistiky v Dubnici nad Váhom (2.Ncup).

1.      Mým cílem je se co nejlépe adaptovat do mužského pelotonu a pomoci týmu k co nejlepším výsledkům. Rád bych se prosazoval na pódium v závodech kategorie U23.

2.      Jdou mi dobře především dlouhá stoupání, ať už prudší nebo táhlejší. Rezervy mám určitě v technických sjezdech a sprinterských dojezdech. 

358130501_821858636125834_5621886874354644028_n.jpg

Na soustředění do Horních Věstonic nedorazil Matyáš Fiala kvůli cyklokrosovému závodnímu programu. Přesto tu bylo sedmnáct závodníků. Pozván sem byl totiž Alberto Carlo MONTI, nadějný 19letý mladík z Ústeckého Centra Cyklistiky, který je v potencionálním hledáčku ATT Investments pro příští sezónu. 

Svůj talent předvedl mj. na letošním Championnats d´Europe des Grimpeurs MU, tedy mistrovství Evropy v závodě do vrchu jezdců do 23 let, když v 13 km dlouhé jízdě proti chronometru s převýšením téměř tisíc metrů, končící v Gotthardském průsmyku v nadmořské výšce přes 2 tisíce metrů, skončil na 7. místě za vítězným Janem Christenem, který bezprostředně poté zakotvil v UAE Emirates.