Organizátoři tohoto pětietapového závodu sestavili etapy tak, že z pohledu obtížnosti postupně gradují. Takže po včerejší mírně zvlněné, která nakonec dospěla do očekávaného hromadného finiše, budou nyní následovat tři etapy klasikářského charakteru. Aby se nakonec rozhodlo v poslední náročné kopcovité etapě.

Dnes bylo nutno v průběhu 167 km překonat deset náročnějších kratších stoupání, šest z nich se započítávalo do vrchařské soutěže. Závěr se odehrál na krátkém 7km cílovém okruhu, který obsahoval 800 metrové stoupání s průměrným sklonem 7,4 % a jež bylo nutno přejet 3x. Poslední 2 km měly klesavý charakter.

Ve včerejší etapě 7 z celkového počtu 23 týmů nemělo v první 85členné skupině alespoň tři lidi, takže v soutěži týmů nabraly ztrátu. Mezi nimi např. Israel Cycling Academy, Vini Zabú i Dukla Bánská Bystrica. V součtu umístění z těch, které v první etapě nic neztratily, bylo nejlepší Androni před Groupama-FDJ Conti a Elkov Kasper.

Nejlépe se z českých závodníků umístil Dominik Neuman (8.): „Jsem spokojený, je to můj první úspěch po zranění z Chorvatska. Jsem rád, že jsem se dokázal dostat do spurtu a nezradily mě nohy.“

Od ostrého startu začal boj o únik. Opakovaně se pokoušel ujet Dan Turek, ale tentokrát to nevyšlo. Nakonec se před pelotonem vytvořila čtveřice z dánského BHS, AG2R U23, nizozemského Metecu a domácího klubového ze Saint-Etienne. Maximum, které najeli na peloton, bylo 4:15.

O kontrolu úniku se staral především tým, který měl v držení dres vedoucího závodníka, Groupama-FDJ Conti, který později vystřídal belgický Bingoal. Díky nim klesl 50 km před cílem náskok čtveřice na 1:40 a nadále se ztenčoval.

35 km před cílem odjeli z pelotonu Suter (Bingoal) a borec ze Swiss Academy a jali se stíhat vedoucí čtveřici, která v té době měla k dobru 1:10.

20 km před cílem jela minutu před pelotonem pětice, kterou se snažilo dostihnout duo Michael Kukrle a Riccardo Zoidl (Felbermayr). A 15 km před cílem se jim to podařilo! Společnost jim v té chvíli dělali konkurenti z Bingoal, Groupama-FDJ Conti, BHS, Metec a Swiss Academy. Ale náskok na hlavní skupinu klesal!

Ještě to 5 km před cílem zkusil sólově Zoidl, ale byla to jen labutí píseň. Takže zase sprint početnější skupiny.

Vyhrál Francouz před Francouzem a Nizozemcem z francouzského týmu. Byl jím Van den Berg v dresu vedoucího jezdce, takže vedení o pár vteřin upevňuje.

Čas vítěze dostalo 45 lidí. Mezi nimi 10. Kukrle, 11. Ťoupalík, 15. Schlegel, 21. Otruba (všichni Elkov Kasper) a 36. Turek (Felbermayr). Všichni jmenovaní ztrácí po etapě 14 vteřin na průběžně vedoucího Van den Berga.

Výsledky.