Jan Hirt má před závěrečnou časovkou Giro d'Italia velice blízko k šestému místu v konečném pořadí. To je druhý nejlepší český výsledek na Giru v historii. V roce 2011 byl o jednu příčku lepší Roman Kreuziger a navíc si z Itálie odvezl bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let. A je to stále jediný dres v celkovém pořadí Grand Tours, který česká cyklistika získala.

Jenže Kreuzigerovi se nikdy nepodařilo zkombinovat úspěch v etapě a v celkovém pořadí. V první desítce dokončil pět třítýdenních závodů, nejlepší byl na Tour de France 2013, kde skončil pátý a na zmíněném Giru o dva roky dříve. Ale etapu vyhrál v ročníku, kdy nezajel velký výsledek v konečném pořadí. Na Giro d'Italia 2012 byl lídrem Astany, bohužel však útok na pódium nevyšel a náladu si spravil aspoň sólovým vítězstvím v horské etapě.

Další úspěšní Češi v jednotlivých etapách (Svorada, Hruška, Konečný, Štybar a Černý) nebyli jezdci na celkové pořadí. S výjimkou Leopolda Königa. Během své krátké kariéry na úrovni WorldTour skončil třikrát v první desítce celkového pořadí a během první účasti na Vueltě vyhrál také etapu. 

Hirt si své dva největší životní úspěchy připíše na jediné Grand Tour a až ve 31 letech. Přitom to s ním ještě nedávno nevypadalo moc vesele. Po špatné zkušenosti s týmem CCC, kam se vrátil po úspěšném angažmá v Astaně a kde mu kvůli přerušené sezóně 2020 vyplatili jen minimum slíbených peněz, stěží hledal motivaci k závodění na nejvyšší úrovni.

Naštěstí se o WorldTour licenci polského týmu začal zajímat menší belgický celek Wanty a s novým sponzorem, řetězcem supermarketů Intermarché vstoupil do nejvyšší cyklistické ligy. Tým potřeboval zkušené a talentované závodníky, soupiska nebyla dostatečně kvalitní a široká. Hirt byl vhodným kandidátem a podepsal dvouletý kontrakt. Úspěch se však nedostavil hned.

Intermarché se v první sezóně ve WorldTour hledal a Hirt také. Zářit začal až po zahájení spolupráce s novým trenérem Ioannisem Tamouridisem a po zapracování změn v přípravě. Upozornil na sebe hned v prvním závodě letošní sezóny, vyhrál etapák Kolem Ománu a ve skvělé formě se postavil na start Giro d'Italia. Cílem mělo být vítězství v etapě, ale s celkovým pořadím se moc nepočítalo. 

Od startu Gira šlo vše výborně, vyšel mu první týden, který byl dříve jeho slabinou neztratil moc času ani v nebezpečných zvlněných a klasikářských etapách a zazářil v nejtěžších horských etapách. Hirtovi pomohl nečekaný rozkvět týmu, který byl zřejmý už na jarních klasikách díky Biniamu Girmayovi. Mladý Afričan vyhrál také etapu na Giru a uvolnil tím tlak na ostatní členy týmu. Následovalo vítězství českého cyklisty a kromě toho má Intermarché - Wanty Gobert v první desítce hned dva závodníky. Šestého Hirta také osmého Domenica Pozzoviva. Dobrá nálada pomohla všem jezdcům belgického týmu, i když se museli vypořádávat se složitými situacemi. 

Hirtova hodnota na přestupovém trhu během Gira výrazně narostla. Ryzích vrchařů není nikdy dost v žádném týmu a cyklista z Moravských Budějovic umí pomáhat i zajíždět vlastní výsledky. Ale jeho budoucnost teď není tolik důležitá. Je skvělé sledovat, že jeden z nejtalentovanějších cyklistů naší historie dokázal svůj potenciál skutečně naplnit a dosáhl na opravdu velké úspěchy. Není to samozřejmé a letošní Giro díky Hirtovi vstoupilo do dějin české cyklistiky.