Dnešní etapa se dala rozdělit na dvě části. Prvních 90 km bylo z pohledu převýšení minimálně náročných. Pak však cyklisté najeli do terénu, kde už museli zdolat řadu kratších či středně dlouhých stoupání. Přičemž nejnáročnější v tomto směru bylo posledních zhruba 50 km.

Dres vedoucího závodníka vlastnil Jumbo-Visma, takže bylo na nich, aby kontrolovali tempo pelotonu.

Únik outsiderů

Už 10 km po startu se od hlavního pole odpoutala šestice, kde bylo možno sledovat totožné dresy jako ve včerejším úniku a to včetně dvou EOLO-Kometa. Byli tam tedy ještě borci Androni, Gazpromu a Intermarché.

Jedinou výjimkou byl Marcus Burghardt z Bora-hansgrohe. Těžko si lze myslet, že šlo o omyl, takže nejspíš příprava pro budoucí vývoj, například podpora Petera Sagana. Pokud tomu tak bylo, pak to byla snaha marná, jelikož jakmile se najelo do prvního obtížnějšího stoupání, Peter tempu balíku nestačil.

Jedním ze dvou cyklistů EOLO byl v úniku i Vincenzo Albanese v zeleném trikotu nejlepšího vrchaře. Výsledkem jeho snahy byl v jeho držení zelený dres i po dnešní etapě.

Ineos do akce

Únik byl dojet ve chvíli, kdy favorizované týmy a jejich lídři začali naplno závodit, což bylo v prvním obtížném stoupání 45 km před cílem. A byl to Ineos-Grenadiers, kdo se rozhodl dnes třímat otěžemi etapy.

První to zkusil Michal Kwiatkowski, úspěšnější ale byl Egan Bernal. S ním odjeli ještě Kasper Asgreen (Deceuninck) a De Buyst (Lotto), ten však na rozdíl od aktivního Asgreena nešlápl ani jednou zbytečně. Za nimi se vytvořila silná desetičlenná skupina s řadou favoritů na celkové pořadí, ale nebyl v ní nikdo ze čtyřlístku superstar Alaphilippe, Van der Poel, Van Aert, Pogačar.

Simon Yates

Silný čtyřlístek

Po několika kilometrech se ale vše sjelo ve skupinu, kde bylo stále kolem 70 lidí. Jakmile se tak stalo, vystřelil další borec Ineosu, tentokrát Pavel Sivakov. K němu si dojel nejprve obhájce loňského prvenství Simon Yates (BikeExchange), po něm Mikel Landa (Bahrain) a nakonec ještě Joäo Almeida (Deceuninck). A pustili se s vervou do své práce.

Van Aertovi v té době už zbyli jen dva lidi: Tobias Foss a Timo Roosen. Celý početný zbytek hlavní skupiny je v tom nechal máchat hodně dlouho. Výsledkem soupeření dvou borců Jumbo-Visma a čtyřky uprchlíků, kteří dobře spolupracovali, bylo, že ve sjezdu se peloton přibližoval, po rovině zůstával odstup stejný a do kopce se mírně navyšoval. Stále se však pohyboval maximálně do 30 vteřin.

Jedinou roztržkou vepředu se zdála přemotivovanost Sivakova, který si to rozjel na sprinterskou prémii, která však byla ve stoupání, ale stejně jí projel jako první Almeida. Oba zkušení Yates a Landa dali lehce najevo, že tohle byla asi zbytečná akce.

UAE proti Almeidovi

Když 6 km před cílem už v závěrečném nepříliš strmém stoupání činil rozdíl stále 20 vteřin, nasunula se na čelo pelotonu trojice UAE ve vleku s Pogačarem a přeci jen začala pomalinku z náskoku umazávat.

Na 2 km, když došlo Majkovi (UAE) a odstup byl stále 10 vteřin, došlo v první skupině i Yatesovi, který následně neuvisel ani ve stíhací skupině! Naopak Almeida musel nastoupit dvakrát, aby se zbavil svých dvou souputníků, které pohltila skupina s favority. A pokoušel se na hranici svých limitů odolat stíhačům.

První letošní vítězství!

Alaphilippe!

Doslova v posledních desítkách metrů mohl a musel vystřelit za svým týmovým kolegou Julian Alaphilippe, aby tým nepřišel o vítězství v této dramatické etapě, jelikož stíhací skupinu rychle přibližoval na jejím čele Geraint Thomas (Ineos). A Alaphilippovi se na rozdíl od Almeidy podařilo odolat ve spurtu do kopce dotírajícím Van der Poelovi, Van Aertovi i Pogačarovi!

Poslední kilometr.

Cyklistika je krásná a krutá zároveň.

Češi

Z českých cyklistů bylo možno v posledních desítkách kilometrů sledovat Petra Vakoče, kterak se pohybuje v první třetině hlavní skupiny, a Zdeňka Štybara bezprostředně za špicí. Nakonec ale nejlépe klasifikovaným byl Roman Kreuziger na 54. místě (+0:34) v dresu druhodivizního Gazpromu, když jeho lídr Ilnur Zakarin se v posledních kilometrech zapletl do kolize několika jezdců, takže Roman dopadl z týmu nejlépe!

Zdeněk Štybar dorazil o 8 vteřin za Romanem, o dalších 40 pak Petr Vakoč. Jan Hirt si připsal na 106. místě ztrátu přesahující 9 minut.

Zdeněk Štybar za Kwiatkowskim a Van Aertem.