Před startem Tour de France mnozí pochybovali o šancích týmu vyhrát kromě celkového pořadí také zelený dres. Soustředit se na dva velké cíle se zdálo být příliš nebezpečné a ambiciózní. Ale nakonec vše dokonale vyšlo. Pokud se nestane něco nepředvídatelného a Jonas Vingegaard a Wout van Aert dojedou až do Paříže. "Když máte v týmu Wouta, nemůžete po něm chtít, aby na Tour de France jenom pomáhal. Musíte mu i něco nabídnout. A vyšlo," říká Grischa Niermann, sportovní ředitel Jumbo - Visma.

Van Aert na začátku Tour opravdu závodil hlavně na sebe, sbíral body, vyhrál dvě etapy, ale když už si zajistil vítězství v bodovací soutěži, s vervou se pustil do pomáhání VIngegaardovi ve všech terénech. Nejvíce to bylo vidět v 18. etapě s cílem na Hautacamu. Van Aert byl celý závod v úniku a byl dostižen až v cílovém stoupání, kde pomohl utrhnout Tadeje Pogačara. Vingegaard si díky tomu pojistil žlutý dres. "Měli jsme taktický plán a je neuvěřitelně příjemné, že fungoval. Kluci odvedli opravdu skvělou práci," dodává Niermann. "Wout je velký šampion. Slýchali jsme, že zelená se žlutou se nedají kombinovat, ale Wout ukázal, že to jde."

"Mám radost, že jsem mohl hrát hlavní roli v Jonasově vítězství," přidává Van Aert svůj pohled. "Plán byl být v úniku. Od prvního kilometru jsem dělal vše pro to, abych se do něj dostal. To se povedlo a nakonec se vše dokonale sešlo. Když jsem se dozvěděl, že Pogačar odpadl, dodalo mi to další motivaci. Vlastně už jsem byl na svém limitu, ale chtěl jsem to ještě jeden kilometr udržet."

Vingegaard ocenil práci celého týmu, který měl slabší den v 17. etapě, kdy byli mnohem víc vidět jezdci UAE Emirates a etapa skončila vítězství Pogačara. O den později bylo třeba opět zabrat a všichni domestici splnili své úkoly. V pelotonu dlouho dřel Nathan Van Hooydonck, spoustu práce odvedl Tiesj Benoot a Sepp Kuss opět ukázal, že občas patří k nejlepším vrchařům světa. "Byl to těžký den a jsem rád, že už je za mnou. Tým byl silný a já chci poděkovat Woutovi, Seppovi, Nathanovi, Tiesjovi a Christophovi. Díky nim jsem vyhrál. Tadej byl silný a na Col de Spandelles předvedl několik solidních nástupů. Bál jsem se, že v závěrečném stoupání znovu zaútočí, protože jsem byl na hranici svých možností. Naštěstí jsem měl s sebou Wouta, který to dokázal rozhodnout," řekl Vingegaard v cíli čtvrteční etapy.

Kromě pojištění žlutého trikotu se podařilo posbírat i dost bodů do vrchařské soutěže. Vingegaard díky vítězství na Hautacamu přeskočil vedoucího Simona Geschkeho a s náskokem 8 bodů už nemůže být předstižen. Šanci na vítězství přitom měl i Van Aert, který byl třetí na Aubisque a vyhrál prémii na Spandelles. Kdyby dokázal vyhrát etapu, sám by oblékl puntíkovaný trikot. Van Aert si to v průběhu etapy nepočítal. "Zjistil jsem, že jsem mohl mít taky puntíkatý dres. Kdybych to věděl, sprintoval bych na Aubisque," řekl s úsměvem.

Ale ani 8 bodů navíc by na Vingegaarda nestačilo. Dán byl nepochybně nejlepším vrchařem letošního ročníku a v současnosti je nejlepším závodníkem v horských etapách na světě. V budoucnu by mohl být zajímavý jeho souboj s vítězem Giro d'Italia Jaiem Hindleym, dalším ryzím vrchařem. Vingegaard naváže na Pogačara, který si puntíkatý trikot oblékl na Champs Elysées oblékl v posledních dvou letech. "Je to pěkné, ale nejdůležitější je, že jsem zvýšil svůj náskok v celkovém pořadí. Musíme se ještě několik dní soustředit, Tour ještě neskončila."