Mistrovství Evropy není Mistrovství světa a nikdy nebude, ale poměrně rychle získalo pozornost nejlepších profesionálů. Ne všichni se zúčastní, protože si závod až příliš konkuruje s etapáky Kolem Polska a Binck Bank Tour. Ale startovní pole je kvalitní a celý závod bude vysílán na Eurosportu. 

Závod v Glasgow není nijak zvlášť těžký, ale každý okruhový závod se postupně zajídá a každý malý kopec po 200 kilometrech bolí. Proto je velice smutné, že Evropská cyklistická unie (UEC) chce příští šampionáty zkrátit na 180 kilometrů. Jednorázovky pod 200 kilometrů nejsou velké závody, tohle je chyba, pánové v UEC. 

Ale v Glasgow to naštěstí bude ještě docela dlouhý závod, přesně 230,4 kilometru. Závodit se bude na okruhu dlouhém 15 kilometrů se třemi krátkými stoupáními. Očekává se lehký déšť, to není ve Skotsku žádná novinka. Zajímavostí je zákaz vysílaček, v závodě žen to přineslo několik podivných situací. Nizozemky závodily proti sobě a nakonec přišly o titul, ačkoliv byly reálně nejlepší. V závodě mužů takové zmatky neočekáváme, ale vše nemusí fungovat dokonale. A to je příležitost pro závodníky z menších zemí. 

Favorité 

Začít musíme Petrem Saganem, prvním profesionálním mistrem Evropy a specialistou na reprezentační akce. Je pozoruhodné, jak umí využít nedokonalostí v týmové spolupráci a převahu ostatních týmů využije ve svůj prospěch. Už takto vyhrál tři tituly mistra světa a jeden mistra Evropy. Početné silné země se musí snažit Sagana zbavit, ve spurtu bude velmi nebezpečný. Sagan nemá k ruce žádného týmového kolegu z BORA-hansgrohe, Juraj Sagan i Erik Baška mají týmové povinnosti jinde. Bude na to v závěru sám. 

Belgičané přivezli velmi silnou a ambiciózní sestavu v čele s Gregem Van Avermaetem. Dalšími lídry jsou Jasper Stuyven a Wout van Aert, takže žádní sprinteři a je jenom logické, že budou chtít hodně útočit. Naopak několik dalších početných národních týmů chce hromadný dojezd. Například Italové s Eliou Vivianim a Sonnym Colbrellim. Také Francouzi, kteří spoléhají na Bryana Coquarda a Christopha Laporteho. A samozřejmě i Norové s obhájcem vítězství Alexandrem Kristoffem. 

Útočit by měli i Nizozemci. Ti mají dobrý tým, ale žádného výjimečného sprintera. Překvapit by mohl Mathieu van der Poel, mistr své země na silnici, v cyklokrosu i na horských kolech. Aktivní musí být Dánové. Magnus Cort Nielsen a Mads Pedersen by mohli zajet dobrý výsledek. Stejně jako Britové, kteří jsou doma a můžou zkusit spurt s Adamem Blythem a Benem Swiftem, nebo úniky s ostatními členy týmu.

Český tým 

Češi musí útočit a to je dobře. Zdeněk Štybar je lídrem týmu a snad uvidíme aktivní pojetí závodění a napínavý závod i od našich cyklistů. Velké naděje si ale nedělejme. Štybarovi závod může sednout, ale favoritem není. Doplní ho jezdci Elkov Author Josef Černý, Alois Kaňkovský, Vojtěch Hačecký a Jan Bárta také Petr Hampl z Favoritu Brno. 

Foto Sirotti