Nechci snižovat organizaci mistráku v Jevíčku, okruh byl zabezpečen dobře a z pohledu bezpečnosti závodníků bylo uděláno hodně. Antonín Dostál, technický ředitel závodu, je zkušený pořadatel a dokázal i zabezpečit opravu silnic. I kulturní doprovodný program potěšil domácí občany. Ale mistrák se všemi českými profesionály by měl mít trochu jiný rozměr.

Kdo byl vlastně pořadatelem?

V rozpisu závodů je uveden hlavní pořadatel - Český svaz cyklistiky, jako výkonný pořadatel TJ Cykloklub Jevíčko a TJ Favorit Brno. A co má kdo na starost?

Kdo má jakou funkci ve skupině tří pořadatelů?

Český svaz cyklistiky by si měl uvědomit, že každý druhý rok dává pořadatelství jinému subjektu a tím se u pořadatele neakumulují zkušenosti. Svaz by měl dopředu posoudit jeho schopnosti. Schopnosti uzavření silnic, zabezpečení závodu a další organizace v místě jde pochopitelně za místní pořadatelem, ale kam až? Technické zabezpečení závodu ano, organizace ve městě ano, kulturní program pro místní ano. Ale chce to víc i s dopadem za hranice města, okresu, kraje a v kooperaci se slovenským svazem i za hranice státu. Mistrák má být nabídnut celé republice a všemi možnými prostředky.

Tady v Jevíčku založil pořadatel webové stránky, založil si účet na Facebooku i Instagramu, ale tím jako by to skončilo, ve své podstatě se nic na internetu, ani na sociálních sítích nedělo, žádné informace, žádná zábava. Ale především žádná mediální kampaň před samotným mistrákem, žádné zvyšování fanouškovského očekávání. Žádné tiskové zprávy v předstihu pořádání. Facebooková stránka pořadatele má v týdnu po mistrácích 8 příspěvků a 88 sledujících, instagramová 16 příspěvků a 314 sledujících. Před šampionátem přišla jedna tisková zpráva od svazu den před časovkami.

Před akcí bohužel ticho ze všech stran. Trochu to zarazilo v případě spolupořadatele TJ Favorit Brno, který se na české poměry dobře prezentuje se svými závody Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš a Brno - Mikulov - Brno, ale vzhledem k Jevíčku nic, ani ťuk. 

Televize

Česká televize se nestaví k české cyklistice zrovna vstřícně. Pořady o cyklistice nechce vyrábět za své (koncesionářské) peníze a živé přenosy chce od pořadatele zaplatit. Jenže pro přímé televizní přenosy z cyklistiky vlastně nemá ani vhodnou techniku a když přenosy z cyklistiky nevyrábí, nemá ani zkušený personál, který by dělal cyklistiku dobře.

Předloňský přenos z Mladé Vožice (nevyráběla Česká televize, ale Techniserv) byl tragický a letos žádný (nevím, co je lepší varianta). Kvalitní televizní přenos se musí šířit přes letadlo, nebo vrtulník a jejich cena se vymyká financím, za které se pořádají cyklistické závody v České republice. Šíření přenosu se dnes často nahrazuje mobilním signálem 4G, ale ten nebyl na okruhu v Jevíčku z velké části dostupný, nebo dostačující. 

Na kvalitní televizní přenos můžeme u nás doma zapomenout. Není technika, není zájem, nepřibývají zkušenosti. V posledních letech bylo společné mistrovství České a Slovenské republiky "nějakým" přenosem zajišťováno, tuším, že pravidelně od Žiliny (2015), ale letos to pořadatelé u nás vzdali. Podle diskuze u slovenského stolu při tiskovce v sobotu večer z toho slovenská strana nebyla nadšená.

Sociální sítě a internet

Některé internetové přenosy z české cyklistiky se občas povedou, internet a sociální sítě jsou jedinou nadějí pro naši silniční cyklistiku, ale ne tak, že se před akcí založí nové stránky, Facebook a Instagram - o to se přeci pořadatel nemůže v popularizaci akce opírat, tyto kanály nebudou mít sledovanost, nebudou mít ten správný dopad. Medializace akce musí proběhnout jinými kanály.

Velkoplošná obrazovka musí být

To se pořadatel potom cítí světově. Zaplatí desetitisíce za instalaci velkoplošné obrazovky na náměstí a jakoby zapomněl, co se tam bude "promítat", když na okruhu nejde dělat ani internetový přenos, protože ho nepokrývá 4G signál.

Český svaz cyklistiky by si měl uvědomit komu pořadatelství dává a v jakém místě se závod pojede. Měl by stavět na základním předpokladu 4G dostupnosti, aby se mohlo uvažovat o internetové výrobě přenosu. A sám se postarat o zkušeného výrobce přenosu, protože to dnešní najímaní kameramana a řidiče motocyklu od nás z "obce", který to dělá poprvé, není tou správnou cestou k popularizaci silniční cyklistiky a důstojné k mistrovskému závodu.

A k té velikosti pořadatelských míst?

Je to hodně sporné. A bohužel je pravdou, že v menších městech se cyklistika pořádá snadněji a vypadá lépe. Jenže to jsou spojené nádoby a fotbal už dávno pochopil, že první liga nepatří do Drnovic a Blšan. Cyklistické mistráky a také závody Českého poháru pořádáme v menších a menších obcích, ono to tam vypadá lépe, ale cyklistika klesá a klesá.

Divácky bylo slušně obsazené v Jevíčku náměstí a dvě stoupání, ale ta stoupání především doprovodem na občerstvovacích úsecích. Na vrcholu nejdelšího stoupání zachraňovala atmosféru firma KCK Zlín - Force.

Jinak asi byla účast nejmenší za posledních několik let, to jde na vrub malé propagaci. Nebylo vyvoláno očekávání. Natož fanouškovská hysterie: "Na té akci musím být". To se nepovedlo.