Teprve 18letá Célia Gery vyhrála v zimě tři světové poháry a teď v Táboře už druhé zlato, neboť včera jela týmovou štafetu. Ještě v posledním okruhu bojovala společně ve trojici s Cat Ferguson z Velké Británie a Viktórii Chladoňovou ze Slovenska. V závěrečné tahové rovině v terénu se však nadělily a na asfalt už vjížděly s odstupem. Slovensko získalo třetí cyklokrosovou medaili v historii samostatného státu. „Měla jsem dobrý start, ve fyzických částech jsem nebyla nejlepší, nevím proč, ale v technické pasáži v posledním kole jsem získala. Diváci byli skvělé, je to neuvěřitelné. Po vítězství ve světovém poháru to byl můj poslední cíl. Teď chci jezdit na silnici,“ řekla šampionka.

MS Tábor 2024, Juniorky, Filip Bezděk-6.jpg

České naděje držela nejvýš Kateřina Douděrová, loňská vítězka celého českého poháru, jezdila i čtvrtá a dojela na výborném pátém místě. „Myslela jsem na top deset, protože se mi poslední dobou nejezdilo moc dobře. Jsem šťastná. Jezdilo se mi tady líp než při mistráku, kdy to bylo zmrzlé. Bylo to těžké, dala jsem do toho všechno. Fanoušci mi pomohli, že jsem vůbec necítila, že mě bolí nohy,“ vykládala radostně dívka, která je v juniorkách druhým rokem. Ještě Amálie Gottwaldová skončila devátá. „Dnes to bylo těžší než včera, nejelo se mi tak dobře. Získala jsem spoustu zkušeností a příští rok chci zaútočit na medaili,“ dodala 16letá cyklokrosařka.

Také v kategorii mužů do 23 let bylo vidět šest českých dresů. Jenže pět se ušpinilo hned v prvním pádu při vjezdu do terénu. Slušně se rozjel jen Václav Ježek, ale postupně se prosíval dozadu až na 23. příčku. Naopak biker Jan Zatloukal postupoval ze sedmé startovní řady vpřed a dotáhl to až na 18. místo jako nejlepší Čech. „Nebylo to ideální, musel jsem zastavit, pak kupil jednu chybu za druhou. Chtěl jsem víc, ale beru to, atmosféra byla super,“ hodnotil Zatloukal.

MS Tábor, Muži U23, Filip Bezděk-6.jpg

„Od rána jsem se necítil, hluboké bláto není pro mě. Odstartoval jsem dobře a vyhnul se pádu, ale brzy jsem cítil, že mi nohy netočí. Diváci byli skvělí, nic jsem nemohl vypustit,“ dodal Ježek.

Nizozemský šampion Del Grosso potvrdil očekávání a „přezlatil“ loňské stříbro. „Podmínky byly velmi těžké, nedostal jsem žádný dárek,“ povídal. „Byl to můj cíl před sezonou, a proto pro mě tenhle titul znamená hodně. Vždycky jsem o tom snil a jsem rád, že jsem toho dosáhl zrovna tady. Užil jsem si to.“ Za ním si pro medaile s odstupem dojeli dva Belgičané, kteří už prohánějí elitu, Emiel Verstrynge a Jente Michels.