Jelo se na zvlněné 20 km trati z Čejetic ke Katusicím a zpět, přičemž muži si tuhle vzdálenost dali dvakrát. Vítr sice foukal, ale nijak výrazně. Bylo však velké vedro.

Nejprve odstartovala kategorie U23 a jako poslední obhájce loňského titulu Jakub Otruba. Startovat poslední je samozřejmě výhoda, protože měl po celou dobu závodu informace o časech svých soupeřů. Od počátku se na mezičasech usadil na čele a to neopustil až do cíle.

Jakub Otruba

„Časovka dnes byla hodně těžká a bylo to především na výkon. Nepříjemné bylo i teplo, které panovalo v čase našeho startu. Snažil jsem se jet hlavně podle Petra Kelemena, hlídal jsem si mezičasy, aby to bolelo co nejméně, ale abych měl titul pod kontrolou a mohl se i časem porovnat s elitou,“ popsal svůj poslední mistrovský titul v kategorii U23 Jakub Otruba. 

Za zmínku určitě stojí, že v této kategorii startovalo celkem 19 cyklistů, z toho 5 z Topforex Lapierre. Všech pět se srovnalo za sebe od třetího do sedmého místa, hned za hlavními favority časovky: Otrubou a Kelemenem.

Po závodnících U23 vyrazila na start kategorie Elite. Poslední obhájce titulu Jan Bárta. Začal rychle, takže po průjezdu prvním kolem měl 11 vteřin náskok na druhého největšího favorita, kterým byl Josef Černý z CCC Team. Pak však začal zvolna ztrácet a bylo jasné, že obhajoba titulu se komplikuje. 

Jan Bárta

"Trať byla dnes hodně do tahu, ale rychlá a dobrá. Mrzí mě, že jsem nevyhrál, ale člověk to už dnes bere trochu jinak a nedá se nic dělat. Dnes tomu něco chybělo. Ze začátku jsem to rozjel poměrně dobře, ale v půlce jsem ztratil rytmus, takže jsem se s tím musel nějak srovnat, a to mě stálo vítězství,“ zhodnotil druhé místo na mistrovství republiky Jan Bárta, kterého u trati povzbuzovala jeho rodina.

Třetí místo se ztrátou 1:03 na vítěze bral jeho týmový kolega Adam Ťoupalík: „Na závod jsem se nijak extra nepřipravoval a bral jsem to spíš jako rozjetí na sobotu. Časovek se jezdí hodně málo a ani v minulosti jsem jich tolik nejel, takže jsem s třetím místem rozhodně spokojený.“

Stupně vítězů U23: Kelemen, Otruba, Řepa

Ani Jana Bártu, ani Jakuba Otrubu neuvidíme v sobotu na startu hromadného závodu. V sobotu se totiž přesouvají do francouzského Plouay na mistrovství Evropy, kde bude jejich hlavním závodem právě časovka, v níž má mimořádně vysoké ambice Jakub Otruba, který v této věkové kategorii bude startovat naposledy a netají se ambicemi dostat se příští rok do zahraničního týmu vyšší kategorie, samozřejmě nejlépe World Tour. A úspěch na mistrovství Evropy k tomu může významnou měrou přispět.

Josef Černý se před závodem vřele zdravil s šéfy Elkov Kasper. Aby ne, když za ně ještě v roce 2018 velmi úspěšně jezdil. Jenže na trati jim nic nedaroval. Předpokládáme, že mu mj. jde o smlouvu na další roky, protože ta v CCC mu letos končí, i když pravděpodobně skončí i tento tým. Josef prokázal v poslední době výbornou výkonnost, když na Tour de Wallonie, která skončila den před dnešní časovkou, odváděl skvělou práci pro tým a jeho lídra Grega van Avermaeta. Jako Češi jsme mohli být při tomto závodě svědky zvláštního úkazu: v každé etapě byl velmi aktivní Zdeněk Štybar a byl to právě Josef Černý, který se velmi aktivně podílel na sjíždění uprchlíků včetně Zdeňka Štybara. Na tom není nic špatně, naopak můžeme být pyšní na výkonnost obou našich závodníků. Josef Černý patří určitě k velmi úzkému okruhu favoritů v sobotním hromadném závodě.

Stupně vítězů Elite: Bárta, Černý, Ťoupalík

V ženách se souboj o titul zúžil na dvě cyklistky, registrované v zahraničních týmech: Nikolu Noskovou (Équipe Paule Ka) a Markétu Hájkovou (Bepink). Na obrátce měla Nikola náskok 6 vteřin, v cíli pak 11. Dukla Praha měla na startu nejpočetnější sestavu a na poslední chvíli se prosadila alespoň na třetí příčku, to když obhájkyně prvenství, startující samozřejmě jako poslední, Tereza Korvasová předstihla další dívku reprezentující zahraniční tým, Veroniku Jandovou (WCC), a odsunula ji na nepopulární bramboru.

V juniorkách potvrdila taktéž roli favoritky Kristýna Burlová.

Stupně vítězů ženy: Hájková, Nosková, Korvasová

Atmosféra v Čejeticích panovala příjemná, organizátorovi se dařilo připravit odpovídající úroveň závodu. Výborný jako obvykle byl moderátor akce, jehož můžeme slýchávat i při cyklistických přenosech Eurosportu, Martin Hačecký.

A to šlo "pouze" o předkrm sobotního závodu, který startuje ve 14 hodin od mladoboleslavského magistrátu. Přímý přenos České televize startuje ve 13:50!