Filippo Baroncini (Trek - Segafredo)

Začínáme mistrem světa v kategorii U23. Ale jedenadvacetiletý Ital toho v letošní sezóně zvládl mnohem víc. Připsal si dalších šest vítězství na domácí a mezinárodní scéně. Baroncini s týmem Trek- Segafredo podepsal smlouvu už v létě a od srpna byl stážistou, ale v dresu amerického týmu stihl jen pár startů na konci sezóny. Jinak ho zaměstnával bohatý program v Colpack - Ballan, v zásobárně talentů. Z Colpacku do WorldTour přišel například Filippo Ganna.

188 centimetrů vysoký Baroncini je silný klasikář, takticky vyspělý a bez problému také zvládá povinnosti domestika. Na Giro d'Italia U23 pomohl týmovému kolegovi Juanu Ayusovi k celkovému vítězství a sám mezitím vyhrál individuální časovku. V časovce je také italským mistrem kategorie U23. Časovku a klasiky by měl kombinovat i mezi profesionály. "Filippa jsme sledovali už docela dlouho. Už tehdy jsme veděli, jaký má potenciál. Máme jeho data a víme, že bude silný v časovce a bude velkým závodníkem. Je dobrý i v kopcích a myslíme si, že z něj bude skvělý závodník," věří Mikel Irizar, skaut týmu Trek - Segafredo. 


Samuel Gaze (Alpecin - Fenix)

Ne všichni nováčci mezi profesionálními silničáři jsou nutně mladí. Pětadvacetiletý Novozélanďan Samuel Gaze má úspěšnou kariéru na horských kolech a v Alpecin - Fenix dostane příležitost i v prvním týmu (letos jezdil za development sestavu). Gaze patří do bikerské špičky, v roce 2018 vyhrál závod světového poháru ve Stellenboschi a letos byl šestý na mistrovství světa. Na silnici zatím moc vidět není, ale v Alpecinu získal nový tříletý kontrakt. Pravděpodobně se bude nadále soustředit zejména na horská kola, v kombinaci se silničními závody.

Na Okolo Lucemburska pomohl Sachu Modolovi k etapovému vítězství, zkušenému Italovi rozjel perfektní spurt. Rychlostní předpoklady má i v terénu. "Jsem hrdý, že můžu oblékat tento dres. Hodně jsem se toho od kolegů naučil a mám spustu hezkých vzpomínek. Jsem moc rád, že budu pokračovat další tři roky. Uvidíme, co společně dokážeme." 


Michele Gazzoli (Astana Qazaqstan)

Italský tým Colpack je v dodávání svých závodníků do nejvyšší cyklistické ligy velmi úspěšný. Kromě Ayusa a Baronciniho z Colpacku odchází Michele Gazzoli. Rychlý italský cyklista a jednou možná nástupce současných hvězd, jako jsou Sonny Colbrelli a Giacomo Nizzolo. Gazzoli má velmi rychlý spurt, ale je také dost odolný a zvládne přejet kopce. Ve spurtu malé skupiny se cítí nejlépe. Letos vyhrál prestižní jednorázovku GP Liberazione a další tři závody na italské scéně. Gazzoli pomohl Baroncinimu k zisku titulu mistra světa a sám dojel na čtvrtém místě.   

"Vím, že první rok ve WorldTour bude těžký. Musím se toho hodně naučit a získat zkušenosti, ale jsem na to připraven. Mým snem je start na Giro d'Italia a doufám, že se mi to jednou podaří," říká skromně Michele Gazzoli. 


Tobias Halland Johannessen (Uno-X)

Norská silniční cyklistika roste nejrychleji na světě. Čím byli dříve v mládežnických kategoriích Dánové, jsou dnes Norové. A největší nadějí Norska je Tobias Halland Johannessen, nejlepší třiadvacítkář letošní sezóny. Tento mimořádně talentovaný vrchař vyhrál Tour de l'Avenir, kde ovládl dvě horské etapy, skončil celkově druhý na Giro d'Italia U23 za Juanem Ayusem, vyhrál dvě etapy Sazka Tour a skončil celkově druhý. A aby toho nebylo málo, umí i jednorázovky, na Lutych - Bastogne - Lutych U23 byl třetí a také je norským mistrem v cyklokrosu. Jestli má někdo potenciál dotáhnout se na Tadeje Pogačara, je to Tobias Halland Joahnnessen. Dost se mu totiž podobá.

Tobias má navíc bratra Anderse, který také přestupuje z development sestavy Uno-X do prvního týmu. Anders vyhrál jednu etapu Tour de l'Avenir a skončil osmý v celkovém pořadí malého Gira. Uno-X patří k týmům s nejlepším rozvojem talentovaných cyklistů a oba bratři by zde měli dostat hodně příležitostí.  


Kim Heiduk (Ineos Grenadiers)

Nejbohatší tým světa to letos s nákupy moc nepřeháněl a radši se zaměřil na omlazení kádru. Čtyři z šesti posil jsou velmi mladí cyklisté. Největší potenciál má nejspíš Brit Ben Tulett, který už mezi profesionály jezdil v posledních dvou letech, ale zajímavý je také Němec Kim Heiduk. Jedenadvacetiletý cyklista vyhrál společné mistrovství Německa, Lucemburska Švýcarska v kategorii U23 na Sachsenringu a byl druhý v obou etapách Orlen Tour v Polsku, kde porazil i Pavla Bittnera. Heiduk je rychlý sprinter, ale mezi profesionály se chce prosadit v klasikách. Připomíná mladého Johna Degenkolba. Kdyby to dotáhl až k vítězstvím na monumentech, v Ineosu by se určitě nezlobili.    

"Jsem hodně disciplinovaný a v dalších dvou letech se chci hlavně zlepšovat. Věřím, že budu dobrý v klasikách, takové závody mě baví. Jsem docela dobrý sprinter, ale nevím, jestli to mezi profíky bude stačit. Nneí snandé vyhrát závod sólo, takže dobrý spurt se vždy hodí." 


Daan Hoole (Trek - Segafredo)

198 centimetrů vysoký Daan Hoole klame tělem. Skvělou časovku a tempařské schopnosti od něj očekává každý a tyto schopnosti opravdu má, ale prosadit se dokáže i v kopcích. Na Tour de l'Avenir obsadil deváté místo v celkovém pořadí! V nejtěžším závodě kategorie U23. Pomohlo mu k tomu vítězství Nizozemska v týmové časovce a čtvrté místo v prologu, ale Hoole má v nohách tolik wattů, že patří i k dobrým vrchařům. Zatím nejvíc vyniká v časovkách, na evropském šampionátu byl třetí a na mistrovství světa šestý. V Treku se chce rozvíjet v časovkách, klasikách a v rozjíždění spurtů. 

"Daan má skoro dva metry, je velmi dobrý při rozjíždění spurtů a v časovce. Platný bude především ve spurtech pro Mattea Moschettiho a Madse Pedersena. Ale určitě nám hodně pomůže i v severských klasikách, mám obrovský motor, který je k tomu potřeba," dodává Irizar. 

2. díl článku Mladí a nadějní

3. díl článku Mladí a nadějní