Cian Uijtdebroeks (BORA - hansgrohe)

V naději, že narazil na dalšího Remca Evenepoela, podepsal Ralph Denk, ředitel BORA - hansgrohe, smlouvu s belgickým juniorem Cianem Uijtdebroeksem už loni v zimě. Tehdy sedmnáctiletého cyklistu čekala ještě jedna sezóna mezi juniory, ale Denk chtěl mít jistotu, že mu potenciální nový šampion neunikne. Uijtdebroeks přestoupil do německého juniorského celku Auto Eder a celý rok se připravoval na vstup mezi profesionály. Sice patřil mezi nejlepší juniory, ale na úroveň Remca Evenepoela nedosáhl ani náhodou.

Belgičan si během letošní sezóny připsal 11 vítězství, včetně časovky na Závodě míru, ale šampionáty mu nevyšly. Na mistrovství Evropy nestačil na krajana Aleca Segaerta a na světovém šampionátu byl překvapivě až šestý. To všechno jsou skvělé výsledky, ale pokud jste porovnáván s Evenepoelem, nic nemůže být dost dobré. Uijtdebroeks doufá, že se stane specialistou na Grand Tours: "Mým cílem je stát se jezdcem na Grand Tours, ale v žádném případě nepojedu třítýdenní závod v roce 2022 a nejspíš ani 2023. Je ale důležité objet hodně etapových závodů. Měl by ze mě být vrchař, ale je možné, že budu podobný Maximilianu Schachmannovi. Pokud naberu svaly a výbušnost, mohlo by to tak být, ale pochybuji. Podle mě jsou etapové závody nejdůležitější."

Chystá se také na závody kategorie U23, především na Tour de l'Avenir: "Je důležité jet závody, které můžu vyhrát. Neříkám, že vyhraju, ale pojedu tam s cílem udělat výsledek. Do programu možná zařadím i Závod míru."   


Matyáš Kopecký (Novo Nordisk)

Ani na české závodníky nesmíme zapomenout. Matyáš Kopecký získal ještě před přestupem do kategorie U23 svou první profesionální smlouvu. Tým Novo Nordisk bere pouze závodníky s diabetem prvního typu, mezi které patří i Kopecký. Tato podmínka americký tým značně omezuje a po talentovaném Čechovi proto rychle skočili. Kopecký je juniorským mistrem republiky, vyhrál také náročný etapový závod Regionem Orlicka a vidět byl na Závodě míru a na světovém šampionátu. Přestup do Novo Nordisk je pro Kopeckého velkou příležitostí, celek sponzorovaný nadnárodní farmaceutickou společností dostává pozvánky na mnoho prestižních závodů. 

"Podpis do týmu Novo Nordisk je určitě jedna z nejlepších věcí, která se mi kdy stala. Celý dosavadní život jsem snil o tom, že se stanu profesionálním cyklistou, a teď se mi můj sen plní. Tvrdá práce se vyplatila a já jsem více než kdy jindy motivovaný. Je to obrovská příležitost, kterou chci plně využít," řekl Kopecký po podpisu smlouvy


Michael Kukrle (Gazprom - RusVelo)

Po několika letech věrných služeb a po spoustě vítězství dostal Michael Kukrle šanci posunout se o něco výš, do druhodivizního týmu Gazprom - RusVelo. Mistr republiky už několik let dokazuje, že výkonnost na největší závody má. Nebude snadné se v dresu Gazpromu prosadit, protože ruský celek dlouhodobě patří k nejslabším týmům na profesionální scéně. Kukrle bude muset být hodně aktivní, aby byl vidět a uspěl. V posledních letech jezdil na většině závodů o vítězství či dobrý výsledek, na velkých závodech to bude jiné a přizpůsobit se určitě nebude jednoduché. Snad budeme trikot českého šampiona často vídat v únicích. 


Ethan Vernon (Quick-Step - Alpha Vinyl)

Belgický Quick-Step se letos rozhodl posilovat nenápadně, z pěti nováčků jsou tři neoprofesionálové. O Slovákovi Martinovi Svrčkovi se dočteme v dalším díle Mladých a nadějných, ale velmi zajímavým závodníkem je také Brit Ethan Vernon. Jak je na ostrovech zvykem, Vernon kombinuje silnici a dráhu a letos byl na světovém šampionátu v Roubaix třetí ve stíhacím závodě družstev, pátý v bodovacím závodě a šestý ve vylučovacím závodě. Na evropském šampionátu získal stříbro na kilometru s pevným startem. Z dráhy si tedy na silnici přináší rychlý spurt a silnou časovku. To prokázal vítězstvím v hromadném dojezdu 4. etapy Tour de l'Avenir a sedmým místem na světovém šampionátu v časovce. "Chci se specializovat na spurterské dojezdy a v Quick-Stepu jsou na to experti. Chci se toho hodně naučit a uvidíme, kam to povede."

"Ethana jsme sledovali už delší dobu a víme, že se o něj zajímalo víc týmů, takže jsme rádi, že jde k nám. V kategorii U23 už dokázal, že je rychlý, má také dobrou časovku, takže je silný ve více typech závodů," dodává Patrick Lefevere, ředitel Quick-Stepu.


James Shaw (EF Education - Nippo) 

Pětadvacetiletý James Shaw není mezi profesionály úplným nováčkem. Už v letech 2017 a 2018 jezdil za Lotto Soudal, ale spolupráce nefungovala, novou smlouvu nezískal, stáhl se z WorldTour a novou příležitost mu dává až o tři roky později EF Education - Nippo. Shaw se v kontinentálním celku Ribble Weldtite blýskl především pátým místem v celkovém pořadí Okolo Slovinska, v konkurenci jezdců UAE Emirates, Bahrain Victorious a Astana. Pátý byl i na Okolo Norska a dokázal, že je připraven vrátit se do první ligy.

"Ardenské klasiky, jako je Lutych - Bastogne - Lutych a podobné závody, jsou pro mě ideální. Krátká a strmá stoupání mám rád," říká Shaw poměrně ambiciózně. "Myslím, že bude okamžitě velmi silný v kopcovitých etapových závodech a klasikách," dodává Jonathan Vaughters, ředitel EF Education - Nippo. "Je všestranný, takticky vyzrálý a je dobrý časovkář. Neměl to snadné a 95 procent lidí v jeho pozici by s cyklistikou skončilo."       


Georg Steinhauser (EF Nippo)

I z malého rakouského týmu vede cesta až do WorldTour. Důkazem je Georg Steinhauser, který přestupuje z Tirol KTM do EF Education - Nippo. Ale nneí prvním a asi ani psoledním jezdcem tyrolského celku, kterému se to podařilo. Tirol KTM už patří k vyhlášeným líhním. Mezi profesionály se odtud už dříve dostali George Zimmermann, Patrick Gamper, Tobias Mayer a další. To je dobrá informace i pro Karla Vacka, který do Tirolu nyní přestupuje.

Teprve dvacetiletý Steinhauser letos zářil v kopcích a v celkovém pořadí etapových závodů. Na Tour de l'Avenir dojel druhý v náročné závěrečné etapě. Nestačil jen na jezdce Ineosu Carlose Rodrigueze a vyhrál horskou etapu prestižního etapového závodu Valle d'Aosta v Itálii. "V horách mi to docela jde. Časovku taky nemám špatnou. Dávám přednost dlouhým a těžkým závodům, hlavně etapákům. Mám rád, že nezáleží jen na jednom okamžiku, víc mi to vyhovuje," říká mladý Němec, který profesionální cyklistiku kombinuje se studiem. Celou sezónu 2022 bude chodit do učení. Nevsází jen na cyklistiku a ví, že kovoobráběče může dělat i po skončení sportovní kariéry. "Každý den od 7 do 12:30 pracuji a potom jdu na kolo. Je toho dost."

"Georg je možná nejtalentovanějším třiadvacítkářem současnosti, neříkám, že je teď nejlepší, ale podle mě z něj bude jeden z nejlepších jezdců na celkové pořadí na světě," tvrdí odvážně Jonathan Vaughters.

1. díl článku Mladí a nadějní

3. díl článku Mladí a nadějní