1. díl článku Mladí a nadějní

2. díl článku Mladí a nadějní 

Marijn van den Berg (EF Nippo)

Development sestava Groupama - FDJ patří k nejproduktivnějším v kategorii U23. Mezi absolventy týmu, kteří si našli cestu do WorldTour, patří i Nizozemec Marijn van den Berg. Velmi talentovaného sprintera ulovil americký tým EF Education - Nippo. Van den Berg se kvůli angažmá ve farmě Groupamy odstěhoval z Nizozemska do Francie, ale francouzský celek ho nechal uniknout. Přitom bylo zcela jasné, že má před sebou velkou budoucnost, vždyť letos vyhrál devět závodů, včetně dvou etap na Tour de l'Avenir, kde s nizozemským národním týmem ovládl i časovku družstev. Ve 22 letech byl připraven na přestup do nejvyšší ligy.

"Je sprinter, ale velmi silný sprinter," říká Jonathan Vaughters, ředitel EF Education - Nippo. "Je také výborný v týmových časovkách a umí i v kopcích. Není pouze sprinter, může vyhrávat různými způsoby. Dokáže vyhrát spurt skupiny uprchlíků a také spurt skupiny 50 jezdců ve zvlněném závodě. Přijde mi to mnohem zajímavější, než být klasický sprinter. Je to ten nový typ sprintera, který jsme hledali. Úspěšný, i když je závod velmi těžký."

Van den Berg dostane už v první sezóně mezi profesionály příležitost usilovat o vítězství: "Budu mít příležitost jet na sebe v některých závodech a zároveň budu mít možnost se vyvíjet. Proto je EF pro mě nejlepší volbou. Neočekávám, že vyhraju etapu na každém závodě, budu šťastný, když se mi podaří získat nějaké dobré výsledky, v první pětce nebo desítce. Jsem zvědavý, jak mi to ve WorldTour půjde."


Martin Svrček (Quick-Step - Alpha Vinyl)

Před více než deseti lety testoval Patrick Lefevere mladého slovenského cyklistu Petra Sagana, ale smlouvu mu nakonec nenabídl. A zbytek už je historie. Tentokrát tu samou chybu udělat nechtěl a proto se příští rok v létě k nejlepšímu týmu světa připojí teprve osmnáctiletý Martin Svrček. Od dob Petra Sagana neměla slovenská cyklistika tak talentovaného cyklistu. Saganova popularita k boomu cyklistiky nevedla, protože ani nejpopulárnější cyklista poslední dekády nemůže porazit tragický systém slovenské cyklistiky. A také Martin Svrček se ještě v juniorech musel vydat do Itálie, aby se v cyklistice mohl prosadit.

A podařilo se mu to náramně. V Itálii a v Evropě vyhrál celkem 16 závodů. Na mistrovství světa skončil čtvrtý a na Paříž - Roubaix šestý. Zatím se jeví být excelentním klasikářem a proto je přestup do Quick-Stepu nejspíš správnou volbou. V dresu belgického týmu se poprvé představí až v červenci, na začátku sezóny se rozkouká v italském kontinentálním týmu Biesse Carrera. 

"Jsme hrdí, že nás Martin příští rok posílí a jsme si jistí, že u nás potvrdí svůj velký potenciál. Sledujeme ho už nějakou chvíli, je mu teprve 18 let, ale má za sebou skvělé výsledky. Chceme mu pomoci zlepšit se a získat víc zkušeností. Jsme rádi, že se stane součástí Vlčí smečky a nemůžeme se dočkat, až začne pro nás závodit," říká o slovenském cyklistovi Patrick Lefevere, ředitel Quick-Stepu. 


Milan Vader (Jumbo - Visma)

Bikeři jsou letos na přestupovém trhu populární. Nizozemec Milan Vader se po olympijské sezóně rozhodl vyzkoušet silniční kariéru a ve 25 letech přestupuje do Jumbo - Visma. Ale s horskými koly nekončí, obě disciplíny bude kombinovat. Jeho dlouhodobým cílem je získat olympijskou medaili v Paříži na horském kole. "Je to zajímavý projekt," říká Merijn Zeeman, hlavní sportovní ředitel Jumbo - Visma. "Milana už několik let trénuje Tim Heemskerk, jeden z našich koučů. Proto jsme byli v kontaktu a byl s námi na soustředění a má za sebou mnoho našich testů. Známe ho velmi dobře. Fyzicky je extrémně talentovaný. A technicky je výtečný."

Podle Zeemana je Vader dobrý vrchař: "Je silný ve středních kopcích a ve výjezdech je výbušný. Uvidíme, jak rychle se naučí jezdit v pelotonu WorldTour. To se teprve ukáže. Taky musíme vzít v úvahu světový pohár a mistrovství světa na horských kolech a upravit tomu silniční program." Vader přiznává, že se silniční cyklistikou moc zkušeností nemá: "Závodění na silnici je pro mě relativně nové. Už jsem na silničním kole závodil, ale ne moc. Těším se na to. Tým má spoustu zkušeností a know-how, takže to bude dobré."


Henri Vandenabeele (DSM)     

Belgie má vždy dostatek talentovaných klasikářů a často i sprinterů, ale vrchařů a jezdců na celkové pořadí je už od dob Eddyho Merckxe pomálu. Současnými nadějemi jsou Remco Evenepoel a Ilan Van Wilder a světllu budoucnost má také Henri Vandenabeele. Jedenadvacetiletý cyklista je totiž skvělý vrchař, což potvrzoval poslední dva roky v kategorii U23. Na malém Giro d'Italia dojel loni druhý za Tomem Pidcockem a letos třetí za Juanem Ayusem a Tobiasem Hallandem Johannessenem. Několik závodů letos absolvoval mezi profesionály a tým DSM si ho vytáhl z development sestavy do WorldTour celku. 

Vandenabeele se dlouhodobě připravuje na roli jezdce pro třítýdenní závody. První by mohl jet už příští rok: "Už před podpisem smlouvy jsem měl představu o závodech, které bych mohl každý rok jet. Motivovalo mě to k uzavření smlouvy s týmem DSM. Řekli mi, že Grand Tour je plánována poprvé na rok 2023, ale pokud bude můj vývoj rychlejší, než se očekává, pak chtějí být flexibilní a možná pojedu třítýdenní závod příští rok.“


Filip Maciejuk (Bahrain Victorious)

Mimořádně silný Bahrain Victorious to letos na přestupovém trhu moc nepřeháněl, ale talentovaného polského cyklistu Filipa Maciejuka si ujít nenechal. Závodník lucemburského leopardu je pžedevším specialistou na individuální časovky. Už v roce 2017 skončil třetí na světovém šampionátu juniorů, porazili ho jen Tom Pidcock a Ital Antonio Puppio. Maciejuk letos zazářil vítězstvím v celkovém pořadí Etoile d'Or ve Francii, kde porazil špičkové třiadvacítkáře Filippa Baronciniho, Marijna van den Berga a další. A přidal celkový triumf na Karpatských kurýrech v Polsku. Na domácím šampionátu v časovce podlehl jen Macieji Bodnarovi, ostatní profesionály porazil a byl nominován do národního týmu pro Okolo Polska. 

Také Bahrain Victorious od Maciejuka očekává výsledky především v časovkách. "Bahrain je jedním z nejlepších týmů na světě, budu mít skvělou šanci na největších závodech. Myslím si, že je to nejlepší tým, kde se mohu adaptovat na profesionální cyklistiku. Můžu se učit od mnoha zkušených kolegů. Jsem vděčný, že mi dali tuhle příležitost," říká sám Maciejuk.


Michel Hessmann (Jumbo - Visma)

Německý mistr v časovce U23 je čtvrtým závodníkem development sestavy Jumbo - Visma, který postoupí do WorldTour týmu. Výchova talentovaných cyklistů se nizozemskému týmu daří. Michel Hessmann je především kvalitním časovkářem, ale má i jiné kvality: "Michel je všestranný závodník, ale ještě úplně nevíme, jaké má limity. Opakovaně nás překvapuje," říká Robbert de Groot, ředitel development týmu Jumbo - Visma.

"Stráví ještě hodně času s development sestavou. V tréninku i závodech. Bude to kombinovat. Už v sezóně v 2022 bude jezdcem WorldTour, ale plně přestoupí vlastně až v roce 2023. Michel ukázal, že má potenciál a tohle je pro něj další krok," dodává Merijn Zeeman. Hessmann se tedy objeví na mnoha závodech nižších kategorií a zároveň bude moci nastoupit i na velké akce WorldTour.