Gianni Moscon patří k nejméně oblíbeným závodníkům ve světovém pelotonu. Italský cyklista v minulosti rasisticky urážel soupeře Kevina Rezu, napadl v závodě Elieho Gesberta a podobně, ale v poslední době se kontroverzní věci spojené s jeho osobou nevyskytují. Také však nenaplnil svůj obrovský potenciál. Tým Ineos Grenadiers nevyužíval Gianniho Moscona na sto procent. Lídrem byl málokdy a to chce v Astaně změnit. 

"Po šesti letech v jednom týmu udělám velký krok kupředu. Je to trochu výzva, nová motivace a věřím, že budu úspěšný. Za poslední roky jsem získal spoustu zkušeností a rád bych je využil v novém týmu, v novém prostředí. Chci být co nejvíce platný a samozřejmě chci i nějaké osobní úspěchy. S vedením týmu, generálním manažerem Alexandrem Vinokurovem, trenéry a sportovními řediteli ještě musíme probrat a vymyslet plán na další sezónu. V kalendáři je spousta velkých a důležitáých závodů, takže snad udělám nějaké dobré výsledky," říká Gianni Moscon. 

Moscon patří k nejvšestrannějším cyklistům současnosti. je silný v kopcích, v časovce, v jednorázových závodech a umí pomáhat i jako domestik. To byla jeho primární role v Ineosu. Sice získal 11 profesionálních vítězství, včetně celkového pořadí na Arctic Race of Norway a Kolem Kuang-si, skončil pátý na Paříž - Roubaix a Mistrovství světa a třetí na Kolem Lombardie, ale také pomohl Chrisi Froomovi vyhrát Vueltu 2017, Geraintu Thomasovi Tour de France 2018, Eganu Bernalovi Tour 2019 a Giro d´Italia 2021. Čtyřikrát startoval na třítýdenním závodě a pokaždé byl ve vítězném týmu. 

Přesto se od něj čekalo po sezónách 2016 a 2017 trochu víc. Možná nějaké vítězství na monumentální klasice, více etap na Grand Tours, jenže v Ineosu byl omezen týmovými úkoly. V Astaně to bude jiné, kazašský tým na něj spoléhá jako na lídra. "Giannimu jdou jednorázové závody i časovky a také je spolehlivým pomocníkem pro lídry na celkové pořadí. Po šesti letech v jednom týmu doufáme, že se po přestupu do Astany ještě posune a naplní svůj potenciál. Posílí nás na jednorázových závodech i na Grand Tours," dodává Alexander Vinokurov. 

Moscon se poprvé v jednom týmu potká s Vincenzem Nibalim, který je první oficiální posilou Astany. Vrátit by se po předčasném ukončení smlouvy s Movistarem měl Kolumbijec Miguel Ángel López. Naopak odchází Alex Aranburu (Movistar), Aleksandr Vlasov (BORA - hansgrohe), Ion Izagirre (Cofidis), Merhawi Kudus (EF Nippo), Óscar Rodríguez (Movistar) a Jonas Gregaard (Uno-X). A počítá se s odchodem dalších jezdců, například Jakoba Fuglsanga a Luise Leóna Sáncheze.