17. etapa do Anterselvy nebyla výjimečně náročná, přesto ukázala několik důležitých věcí:

1. Vincenzo Nibali se nezlepšuje, naopak projevil první známky slabosti.

2. Movistar se nebojí útočit.

3. Mikel Landa chce na pódium.

Dojezd do nepříliš strmého stoupání do Anterselvy v protivětru nevybízel k aktivnímu závodění, přesto jsme viděli útok Mikela Landy. Baskický vrchař musel hodně bojovat s bolestí a vlastní vůlí a nakonec snížil ztrátu na třetího Primože Rogliče jen o 19 sekund. Ale i ty jsou cenné a pro Landu důležité. Opět si o něco zvýšil sebevědomí a může útočit i v dalších horských etapách. 

Spokojený byl i Richard Carapaz. Po etapě se sice řešilo, zda byl útok Landy správný z hlediska taktiky a zda neohrozil Carapazův růžový trikot, ale Ekvádorec si nic takového nemyslí: "Měli jsme plán získat nějaký náskok, když bude příležitost. Landa reagoval na situaci a využil příležitost, ale měli jsme to v plánu. Co udělal bylo perfektní."

Carapaz neměl důvod se na Landu zlobit, protože sám získal pár sekund na Rogliče a Nibaliho. "S odstupem, který máme, jsme už trochu klidnější. Když budeme pokračovat v navyšování náskoku i nadále, budeme ještě klidnější před časovkou," dodal v cíli 17. etapy.       

Carapaz je jediný závodník Gira, který v každé horské etapě získal nějakou výhodu a zatím je jednoznačně nejlepším vrchařem závodu a závodníkem s nejvyrovnanější formou. A i když stát se během posledních třech etap může ledacos, není žádný důvod domnívat se, že Carapaz svůj náskok ztratí, nebo se dokonce zlomí. Zatím si jede pro jednoznačné vítězství. Náskok 2:16 na Rogliče by mu měl v 17 kilometrů dlouhé časovce bohatě stačit. 

Ačkoliv si asi všichni přejeme zajímavý závěr Gira, stejně tak není důvod si myslet, že Vincenzo Nibali předvede něco velkého a zvrátí vývoj závodu na svou stranu. V Anterselvě se viditelně trápil a ztratil pár sekund. V 19. etapě s cílem v San Martino di Castrozza se nedají očekávát velké odstupy mezi favority, stoupání není dostatečně těžké. Takže se vše soustředí na 20. etapu s pěti vrchařskými prémiemi. Nibali bude muset útočit a bude muset stáhnout dvě minuty a to nepůjde snadno. Pravděpodobnost, že se mu něco takového podaří, je velmi malá.

O pódiové umístění nyní reálně jedou čtyři závodníci - Carapaz, Nibali, Roglič a Landa. Miguel Angel Lopez se sice zlepšuje, ale ne dost a stále ztrácí příliš času. Bauke Mollema, Rafal Majka, Simon Yates a další nejsou dost dobří. Kdo se ale opravdu postaví na první tři příčky? Carapaz je velkým favoritem na vítězství, Nibali má blízko k druhému místu, ale musí Rogličovi v horách nadělit aspoň další půlminutu, možná víc. Nyní před ním vede o 22 sekundy, to by Slovinec v časovce asi dokázal zlikvidovat.     

A pak je tu Mikel Landa, stále aktivní a odhodlaný závodník, který chce útočit i dál. Dokonce připustil, že může celé Giro vyhrát, pokud se okolnosti sejdou. Movistar ho v případě problémů Richarda Carapaze pravděpodobně nebude brzdit, ale při ztrátě 3:03 na týmového kolegu není jeho vítězství moc reálné. Na třetího Primože Rogliče ztrácí 47 sekund a vzhledem k jeho časovkářským "nekvalitám" by musel lídrovi Jumbo - Visma hodně ujet. 

V současném rozvržení sil to vypadá na pořadí: 1. Carapaz, 2. Roglič, 3. Nibali, 4. Landa. Ale naštěstí nás čekají ještě tři etapy, které mohou hodně změnit. Snad uvidíme aktivní cyklistiku a odvážné útoky. 

Foto Sirotti