UCI se rozhodla v roce 2023 uspořádat jakési cyklistické olympijské hry. Světový šampionát se bude vymykat běžným standardům, od 3. do 13. srpna svedou bitvu o duhové trikoty silničáři, dráhaři, bajkeři, bikrosaři a na programu bude i sálová cyklistika. Celkem bude 13 různých typů závodů a soutěží a rozdá se 190 světových titulů. Počítá se s účastí 8000 profesionálních a amatérských cyklistů ze 120 zemí. Závodit budou nejen amatéři a profesionálové, ale také hendikepovaní. Podle UCI se očekává přes milion návštěvníků a fanoušků a přes miliardu televizních diváků (pořadatelé sportovních akcí vždy značně přehánějí, pozn. redakce). Šampionát by se měl zařadit mezi 10 nejsledovanějších sportovních akcí světa. 

„Bude to jednoduše největší cyklistická akce, která se kdy konala, a jsme hrdí, že Glasgow a celé Skotsko bude místem takové historické události. Je nám ctí, že nás UCI pověřila pořádáním vůbec prvního mistrovství světa v cyklistice a těšíme se, že od 3. do 13. srpna 2023 přivítáme cyklisty, federace a fanoušky z celého světa,“ říká Paul Bush, předseda organizačního výboru. 

Pro silničáře je velkou změnou nové datum. V posledních několika desítkách let se o duhové trikoty na silnici jezdí na podzim, až po španělské Vueltě. Letos to bude už v srpnu, dva týdny po Tour de France. Tento termín je při pohledu do cyklistické historie tradičnější a mohl by k nejvýznamnějšímu jednorázovému závodu sezóny přitáhnout ještě větší pozornost.

„Oznámení termínů je důležitým milníkem v organizaci mistrovství světa v roce 2023. Jednou z mých vizí před zvolením prezidentem UCI v roce 2017 bylo uspořádat všechna mistrovství ve stejnou dobu a na jednom místě každé čtyři roky. Od té doby na tom pracujeme. Jsem rád, že první mistrovství světa v cyklistice se bude konat v Glasgow a Skotsku. Díky jejich zkušenostem s pořádáním mezinárodních sportovních akcí na vysoké úrovni na ikonických sportovištích v Glasgow a ohromující skotské scenérii máme všechny ingredience pro výjimečných 11 dní," vysvětluje David Lappartient, prezident UCI.

UCI se tím pouští na poměrně tenký led a vytváří na sebe tlak, najít každé čtyři roky pořadatele v místě, kde se mohou konat všechny různé disciplíny. Glasgow má k dispozici velodrom, ve Skotsku se mohou konat závody horských kol a silniční závody se dají uspořádat kdekoliv. Ale najít každé čtyři roky takové místo nebude snadné.V Glasgow se bude závodit a soutěžit na různých místech: v Kelvingrove Parku bude BMX Freestyle Park, BMX Freestyle Flatland a trialové soutěže, Glasgow BMX Centre v Knightswoodu uvítá závody BMX, Emirates Arena bude určena pro sálovou cyklistiku, Sir Chris Hoy Velodrome pro dráhu a na náměstí George Square se budou dojíždět silniční závody. Bude se konat také amatérské silniční mistrovství, takzvané Gran Fondo. Nedostane se na cyklokros, který logicky zůstává zimním sportem.  

Všechny pořádané disciplíny:

  • BMX Freestyle (Kelvingrove Park, Glasgow) 

  • BMX Freestyle Flatland (Kelvingrove Park, Glasgow) 

  • BMX (Glasgow BMX Centre, Glasgow) 

  • Gran Fondo 

  • Sálová cyklistika (Emirates Arena, Glasgow) 

  • Mountain Bike Cross Country 

  • Mountain Bike Downhill 

  • Mountain Bike Marathon 

  • Para-cycling silnice (Dumfries a Galloway)  

  • Para-cycling dráha (Sir Chris Hoy Velodrome, Glasgow) 

  • Silnice (dojezd na George Square, Glasgow) 

  • Dráha (Sir Chris Hoy Velodrome, Glasgow) 

  • Trial (Kelvingrove Park, Glasgow)