Mathieu Van der Poel, jedna z nejzářivějších hvězd současného světového pelotonu, je mimořádným lákadlem pro fanoušky. Jako takový se v neděli zúčastnil propagační akce Madrid Criterium 2023. To, že vyhrál ten mediálně nejzajímavější, je při takových akcích obvykle očekáváno a předpokládáno. Ale o výsledek tady prvořadě nejde.

I proto byla celá akce pojata výrazně šířeji a závod elitních cyklistů byl jejím vyvrcholením. Předcházela mu autogramiáda, závod žen s dětmi, starosta města podpořil používání městských kol k cestování po městě atd.

1698595595_podiumcarreralinea-iraia-calvo.jpg

Co se týče elitních cyklistů, ti se nejprve utkali ve vyřazovacím závodě, přičemž vítězstvím byl odměněn s kariérou se po dvaceti letech loučící Luis León Sánchez (Astana).

V hlavním závodě, do něhož vedle Mathieu Van der Poela (Alpecin-Deceuninck) odstartovala celá řada domácích špičkových cyklistů v čele s Juanem Ayusem (UAE Emirates), se právě tato dvojice postavila na první dvě příčky, kde je doplnil Omar Fraile (INEOS Grenadiers).

Po skončení závodu se přítomní novináři pochopitelně zajímali o program MVDP na následující sezónu, a protože to bylo ve Španělsku, byli zvědavi, zda ho domácí diváci uvidí na Vueltě, kterou na rozdíl od dalších dvou Grand Tours ještě ve svém portfoliu nemá.

Photopress.be.jpg

Dozvěděli se, že Mathieu má nyní před sebou cyklokrosovou sezónu, chce absolvovat deset až patnáct crossů, aby ji uzavřel coby obhájce prvenství na mistrovství světa v Táboře.

A co se týče Vuelty, nic neslíbil, ani nevyloučil. "Příští rok je taková možnost, kvůli olympijským hrám. Je to speciální sezóna. Zvažuji to. Ještě nevíme přesně, jaký budu mít program, ale Vuelta je pro příští rok variantou.“

Zatím zdá se jedinou jistotou je jeho účast na klasice klasik 108. ročníku Ronde van Vlaanderen. Závodě, který mu mimořádně svědčí, vždyť už dvakrát stál na nejvyšším stupínku a dvakrát jen těsně pod ním.

365699993_1039305570773266_8783592254607619970_n.jpg

Naposledy letos ve Flandrech podlehl Tadeji Pogačarovi. Při mistrovství světa mu pak porážku oplatil. Nyní si tedy užívá duhový dres, ale možná teď víc myslí na olympiádu něž obhajobu mistrovského dresu. I proto, že profilově by mu ten první měl vyhovovat víc.

Naopak Pogačarovi titul světového šampiona v jeho výbavě chybí a právě mistrovský závod, který se pojede v Curychu, přičemž okruh obsahuje dvě docela náročná stoupání Zürichbergstrasse (1,1 km na 8 %) a Witikon (2,3 km na 5,7 %), mu rozhodně bude sedět víc než trať olympijského závodu, který právě proto hodlá vynechat.