135 kilometrů dlouhá 2. etapa vedla z Rýmařova a končila v Jeseníkách, na vrcholu jednoho z nejtěžších českých stoupání Dlouhé stráně. Elitní světoví třiadvacítkáři zdolali Dlouhé stráně hned dvakrát. Ale ještě před nájezdem do prvního stoupání se závodilo na převážně rovinaté trati. Do dlouhého úniku vyrazili Nizozemec Enzo Leinjse a Francouz Mattéo Vercher.

Leinjse s Vercherem posbírali jednu rychlostní a dvě vrchařské prémie v průběhu etapy, ale ještě před nájezdem do prvního dlouhého výjezdu byli dostiženi. Italové a Belgičani udávali tempo hlavnímu poli v prvním stoupání na Dlouhé stráně, ale bylo jasné, že o vítězi etapy a o žlutém trikotu se rozhodne až ve druhém výjezdu. Český tým bránil vedoucí pozici Pavla Bittnera, ale v horské etapě byl lídrem Mathias Vacek.

Bittner se bez problému udržel v popředí pelotonu v prvním výjezdu, na prémii byl třetí za Portugalcem Hélderem Goncalvesem a Belgičanem Williamem Juniorem Lecerfem. Celý národní tým pracoval pro Mathiase Vacka a v cílovém výjezdu postupně zmenšoval peloton. Jakub Ťoupalík udával tempo pro bratry Vacky, Mathiasův starší bratr Karel byl posledním pomocníkem mimořádně talentovaného českého cyklisty.

V úplném závěru však nebyl nejlepší vítěz prologu, z čelní pětičlenné skupiny byl nejsilnější Belgičan Lennert Van Eetvelt, který porazil Španěla Alejandra Franca a Australana Rudyho Portera ve spurtu a Mathiase Vacka o 5 sekund. To Van Eetveltovi stačilo k zisku žlutého trikotu. Dvacetiletý vrchař týmu Lotto Soudal U23 byl v úvodním prologu druhý, se stejným časem jako vítězný Vacek a po 1. etapě ztrácel pouze 6 sekund. Nyní má před Vackem náskok 14 sekund, zejména díky bonusům za první místo v etapě. Mezi Belgičana a Čecha se vměstnal Australan Porter, o jedinou sekundu před Vackem. 

Mezi nejlepšími se udržel také Karel Vacek, na 7. příčce ztratil jen 17 sekund a prokázal, že v nejtěžších kopcích má co nabídnout. V průběžném pořadí ztrácí na 7. místě 42 sekund. 

Dojezd byl velmi selektivní, ale mezi nejlepšími závodníky nejsou velké rozdíly. V závěrečné etapě se startem a cílem v Jeseníku se ještě může něco změnit. Tato etapa (s dojezdem na krátkém kopci u lázní, letos se končí na rovině ve městě) byla rozhodující v několika ročnících Závodu míru U23. Na programu je sedm vrchařských prémií a očekáváme hodně útoků.