15. etapa Vuelty se zase rozhodla v závěrečném stoupání, ale tentokrát v 11 kilometrů dlouhém. A o vítězství si to rozdali favorité na celkové vítězství, peloton totiž nedal uprchlíkům příliš času a všichni byli dostiženi na začátku Lagos de Covadonga. 

Cílové stoupání bylo velmi zajímavé. Velmi rychle do kopce najel tým Astana, který pracoval na čele pelotonu dlouhé kilometry. Tempo Astany brzo odnesli Tony Gallopin (AG2R La Mondiale) a Wilco Kelderman (Sunweb). Už na předposlední vrchařské prémii Mirador del Fito odpadl Fabio Aru (UAE Emirates) a vypadl z boje o přední příčky celkového pořadí.  

7,7 kilometru před cílem zaútočil Miguel Angel Lopez (Astana). Reagoval Movistar, Richard Carapaz (Movistar) sjížděl Lopeze tempem, následně se zvedl Nairo Quintana (Movistar) a Lopeze si sám dojel. Ale nespolupracovali a zbytek skupiny se k nim záhy vrátil. 

6,2 kilometru před cílem nastoupil a odjel Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Simon Yates (Mitchelton-Scott) zareagoval až o něco později a Alejandro Valverde (Movistar) dotahoval Quintanu za ním. O necelý kilometr později byli Quintana a Yates zase pohromadě a dívali se po sobě i s dalšími závodníky. To samozřejmě vyhovovalo Pinotovi, kerý udržoval stabilní tempo a pomalu navyšoval náskok. 

Několikrát zaútočil Enric Mas (Quick-Step Floors), který hlavní favority moc nezajímal, ale prostor stejně nedostal. Opakovaně útočil Simon Yates, jenže jeho jen pár vteřin dlouhé nástupy nemohly Quintanu a Lopeze dostat pod tlak. Valverde jel vlastním tempem, ale stále se ve skupině držel. 

2,2 kilometru před cílem sám odjel Miguel Angel Lopez a nikdo jej nechtěl stíhat. Yatese rozčílila nečinnost jezdců týmu Movistar, kteří se soustředili jen na držitele červeného dresu. Jenže ani Yates nechtěl tahat a náskok vedoucího Pinota a druhého Lopeze pomalu narůstal. 

Thibaut Pinot dotáhl svůj heroický výkon do zdárného konce a zkompletoval vítězství v etapách na všech Grand Tours. Do cíle dorazil s náskokem 28 sekund před Lopezem. Jen 30 sekund ztratil třetí Yates, který získal 4 sekundy bonifikace a Valverdeho porazil o 2 sekundy a Quintanu dokonce o 4 sekundy. Na Quintanu tak najel celkem 8 sekund. 

Jan Hirt (Astana) pracoval na začátku cílového stoupání pro svého lídra a do cíle dorazil se ztrátou bezmála 15 minut.

Simon Yates před druhým volným dnem a individuální časovkou vede s náskokem 26 sekund před Alejandrem Valverdem. Třetí Nairo Quintana ztrácí 33 sekund a čtvrtý Miguel Angel Lopez 43 sekundy. Páté místo drží Steven Kruijswijk (LottoNL Jumbo) s odstupem 1:29.  

O dvě příčky poskočil Enric Mas, španělský vrchař je šestý a ztrácí 1:55. Až na sedmé místo se posunul Thibaut Pinot, Francouz ztrácí 2:10. Rigoberto Uran (EF - Drapac) spadl na osmé místo, devátý je Ion Izagirre (Bahrain Merida) a desátý Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe).  

Valverdemu nadále patří zelený dres lídra bodovací soutěže a také vede bodovací soutěž, ale dres poveze Miguel Angel Lopez. Luis Angel Maté (Cofidis) je stále lídrem vrchařské soutěže, ale jeho náskok se snižuje.

Foto Sirotti