Další den. Další hektická etapa s překvapivým závěrem. Tour de l’Avenir dnes nabídl další zajímavou etapu v podání největších nadějí cyklistické budoucnosti. V etapě, která se odehrávala v pohoří Jura, se nakonec radoval Ital Ludovico Crescioli. Dvacetiletý odchovanec týmu Mastromarco Sensi Nibali porazil ve spurtu Němce Oleho Theilera a zařídil, že italský výběr neodjede po třetí v řadě z největšího závodu cyklistů do třiadvaceti let bez vítězné etapy.

Nechybělo ale mnoho, aby se o etapový triumf poprali sprinteři z pelotonu. Nakonec to byl, stejně jako včera, Brit Matthew Brennan, který byl nejrychlejším mužem hlavní skupiny, a který si dospurtoval pro pěkné třetí místo a pro šestnáct bodů do bodovací soutěže o zelený dres. Ten udržel o jediný bod vítěz včerejší zkoušky, a také vedoucí muž celkové klasifikace, Dán Henrik Pedersen. Kromě žlutého a zeleného trikotu vede Pedersen také v pořadí jezdců ročníku narození 2004 a 2005.

E3-129-1200x748.jpg

Měnit se nebude ani majitel slavného „maillot a pois rouges“, tedy dresu puntíkatého, kterým je Belgičan Tim Rex. Na druhé místo se ale skvělým výkonem vyšvihl v úniku český reprezentant Daniel Vysočan. „Dnešek byl extrémně rychlý. Trvalo téměř dvě hodiny, než ujela skupina s Danem. Tohle byl přesně jeho úkol, měl skákat do úniků, a udělal to parádně. Ještě se mu podařilo bodovat na vrchařských prémiích a je druhý mezi vrchaři,“ chválil svého kolegu Tomáš Přidal.

Bohužel nedostal ve třetí etapě únik tolik prostoru jako tomu bylo včera a dvacetiletý Vysočan nakonec do cíle dorazil v pelotonu. Společně s ním protnuli cílovou pásku také Martin Bárta, a právě Tomáš Přidal, který se kvůli problémům Pavla Nováka dostal do pozice jasného lídra českého výběru.

„Pavel měl v průběhu etapy hodně smolný pád a bohužel v posledních dvou kopcích odpadl,“ shrnul důvody téměř desetiminutové ztráty Nováka český mistr ze silničního závodu Přidal. Ještě větší patálie ale musel řešit Jan Lukeš. Další český závodník totiž nestihl projet cílem v časovém limitu, a do následující etapy nenastoupí.

Na zbylých pět svěřenců Petra Kaltofena už čekají pouze samé horské zkoušky. Ta první startuje zítra pět minut po druhé hodině odpolední a bude opravdu brutální. Závodníci se na sedmdesáti kilometrech a sedmi stech metrech budou muset popasovat s dvěma tisíci a šesti sty třiceti pěti vertikálními metry rozdělenými do tří obrovsky náročných výjezdů. 

E3_POD-26-1200x779.jpg

Úvodním stoupáním bude téměř devítikilometrový Cote des Chapelles, následovat bude ještě náročnější dvanáct a půl kilometru dlouhý výjezd na Les Arcs 1800 a celé středeční odpoledne završí sedmnáct kilometrů dlouhá, a v průměru necelých šest procent prudká, silnice do lyžařského střediska La Rosiere. Do akce se tak poprvé ve velkém dostanou favorité na vítězství v celkovém pořadí závodu.